Dobrý deň, prebrala som účtovníctvo a potrebovala by som pomôcť. Vo februárovej výplate som zamestnancovi vysporiadala z RZD daň – ca. 150 € a daňový bonus ca. 130 €, tzn. spolu 280 €. Bývalá pani účtovníčka si ale bonus pýtala od DÚ kvartálne a vo februárovom výpise som narazila na príjem z DÚ ca. 56 € – vratka DB za 4 kvartál. Prosím Vás ako si to mám nastaviť v Olympe, aby mi odpočítavalo preddavky na daň v 2021 iba z nevysporiadanej dane a nebralo do úvahy ten daňový bonus, ktorý je už za rok 2020 vysporiadaný?
1 odpoveď
Vážená pani Erika,
program sleduje daň ako aj daňový bonus za každý rok samostatne, čiže daňový bonus (ďalej len DB) za IV. kvartál Vám nebude ponižovať preddavky za rok 2021. Ak ste vykonali RZD za rok 2020 a výsledok je preplatok na DB a tento ste aj do výplat zamestnancov pridali, takýto DB Vám bude ponižovať preddavky za rok 2021. Môžete si o neho požiadať Daňový úrad najskôr v mesiaci marec 2021. Pri generovaní prevodných príkazov za marec 2021, je potrebné, aby bolo označené políčko poukázanie daňového bonus. Ak vám program nesprávne generuje prevodné príkazy na úhradu, odporúčam Vám nakontaktovať sa na nás telefonicky 041/707 10 41, aby sme spolu prešli nastavenia priamo vo Vašej databáze.