V 2/2010 som požiadala DÚ o vrátenie preplatkov dane z RZD za r.2009.
V Prehľade za 1.Q.2010 mi však v r. 2 začalo vrátené daňové preplatky odpočítavať.
Chcem sa opýtať čo mám urobiť aby sa mi tieto preplatky v prehľade nezobrazovali, nakoľko mi ich DÚ vráti na základe podanej žiadosti.
Ďakujem.
8 odpovede
Vážená pani Beňušová,
na to, aby Vám program neuvádzal preplatok z RZD na Prehľade o zrazených preddavkoch je potrebné si vygenerovať fiktívny prevodný príkaz. To znamená, že pri generovaní prevodných príkazov je potrebné si označiť aj voľbu Vrátenie preplatku z RZD, potom Vám program vytvorí prevodný príkaz, kde bude uvedená aj suma, ktorú ste žiadali od Daňového úradu a potom program túto čiastku ani nebude uvádzať na Prehľade o zrazených preddavkoch.
Urobila som ako ste napísali, pri generovaní PP som označila voľbu Vrátenie preplatku z RZD a program mi vytvoril PP, kde bola suma o ktorú sme žiadali DÚ. Aj v žiadosti o vrátenie daňového preplatku z RZD mi tu čiastku vypísalo.
V prehľade za 1.Q 2010 sa stále zobrazuje suma v r. 2.
Čo robím zle?
Vážená pani Benušová,
v Prehľade na Daňový úrad za 1.Q 2010 sa vo februári v riadku 2 bude aj naďalej zobrazovať určitá suma preplatku z ročného zúčtovania dane (RZD), ktorá sa v danom mesiaci skompenzovala s preddavkovou daňou z riadku 1. Znamená to, že v danom mesiaci ste nemuseli platiť žiadnu daň, lebo sa započítala s preplatkom z RZD a o rozdiel preplatku z RZD ste si požiadali o vrátenie, čo je v poriadku. V programe sa nedá nastaviť, aby sa Vám nevyplnil riadok v mesiaci, keď máte aj preddavkovú daň a zároveň preplatok z RZD. Keby sa nevypĺňal riadok 2, o vrátenie preplatku z RZD by ste si žiadali vyššiu sumu (viď Rekapituláciu uhradenej dane – časť Ročné zúčtovanie dane – celkové). Toto sa však v programe Olymp nedá nastaviť.
No ja som aj žiadala DÚ o vrátenie celej sumy preplatku z RZD, vždy DÚ žiadame o celú sumu na základe priložených kópii RZD.
Žiadala som preto, lebo mesačné preddavky sú v našej firme okolo 10 alebo 0 EUR. Preplatok dane z RZD za rok 2009 máme mnohokrát väčší.
Keď to program nevie nastaviť, aby mi v r. 2 nič nepísalo tak to nieje dobre, nakoľko mi to skreslí celý Prehľad za rok 2010 a musím ho ručne prepísovať.
Vážená pani Beňušová,
pokiaľ ste mali vo februári 2010 zrazenú nejakú preddavkovú daň z výplat (riadok 1 na Prehľade je nenulový) a generovali ste prevodný príkaz na vrátenie preplatku z RZD, potom Vám program Olymp uviedol v ňom sumu rozdielu celkového preplatku z RZD a zrazenej preddavkovej dane z riadku 1. Vtedy je správne, že máte vyplnený riadok 2 na Prehľade. Ak ste si však žiadali inú sumu (t.j. celkovú sumu) preplatku z RZD, je potrebné to zadať aj v programe Olymp a to prepísaním čiastky v prevodnom príkaze “Vrátenie zúčtovania” na celkovú sumu preplatku. Skutočnú (celkovú) sumu preplatku z RZD si môžete pozrieť na dokumente Rekapitulácia uhradenej dane, v stĺpci “Ročné zúčtovanie dane – celkové” (tento dokument nájdete v menu Dokumenty – Odvod dane). Po úprave sumy preplatku v prevodnom príkaze Vám program Olymp nebude vypĺňať riadok 2 na Prehľade. V prípade nejasností alebo ďalších otázok nás môžete kontaktovať aj telefonicky na hotline k programu Olymp 041/7071041.
Veľká vďaka za trpezlivosť so mnou. Urobila som ako ste kazala a je to OK. Vďaka .
Beňušová
Neviem čo robím zle, v jednej firme som urobila to čo ste kázali a bolo nakoniec všetko ako má byť OK.
V druhej firme si dám generovať PP a aj označim voľbu Vrátenie preplatku z RZD a program mi nevytvorí prevodný príkaz kde bude uvedená aj suma, ktorú som žiadala od DÚ. Čo robím zase zle keď idem presne podľa návodu ako v prvej firme a PP mi nevytvorí a ani keď si vytlačim žiadosť o vrátenie preplatku z RZD mi nepíše sumu preplatku ale píše nulu.
Vážená pani Beňušová,
pred tvorbou prevodného príkazu na vrátenie preplatku z RZD si prosím skontrolujte, či máte v evidencii Organizácia – Bankové účty zadaný účet pre preddavkovú daň (pod druhom: daň. úrad – preddavok). Pokiaľ áno, ďalším dôvodom, prečo by program Olymp nevytvoril prevodný príkaz na vrátenie preplatku z RZD je ten, že preplatok z RZD bol nižší ako zrazená preddavková daň – tieto údaje si môžete skontrolovať na Rekapitulácii uhradenej dane.