Dobrý deň,

prosím o vyjadrenie k prepočtu priemernej mzdy na pracovnoprávne účely pri dohodnutej zmene úväzku zo 40h na 30h.

Po vzájomnej dohode so zamestnancom bol úväzok zamestnanca skrátený zo 40h na 30h od 1.7.2021. Zamestnanec pracuje na jednu zmenu, teda k zmene úväzku nedošlo z dôvodu prechodu na dvoj alebo trojzmennú prevádzku (§ 85 ods. 5). Zamestnanec je odmeňovaný mesačnou mzdou a sviatok má preplácaný priemerom.

Je zamestnávateľ povinný aj v takomto prípade prepočítať jeho priemerný zárobok na pracovnoprávne účely v zmysle § 134 ods. 5 Zákonníka práce posledná veta: Ak zamestnávateľ skráti ustanovený týždenný pracovný čas podľa § 85 ods. 5, zamestnávateľ zvýši priemerné zárobky dotknutých zamestnancov nepriamo úmerne skráteniu týždenného pracovného času odo dňa účinnosti tejto zmeny; opačný postup zamestnávateľ uplatní v prípade predĺženia ustanoveného týždenného pracovného času, alebo má použiť skutočný priemer vypočítaný k 1.7.2021 z predošlého štvrťroku a z 40h úväzku?

Počíta program aj s takouto  možnosťou automaticky (zmena prac. času zo 40h na 30h), alebo je nutné prepočítanú hodnotu prepísať v mzde na záložke OSTATNÉ v sekcii PRIEMER NA DOVOLENKU A INÉ NÁHRADY?

Ako je v programe OLYMP riešený výpočet priemeru pri zmene úväzku pri prechode z jednozmennej (40H) na dvoj (38 a 3/4h), troj (37 a 1/2h) alebo nepretržitú prevádzku a opačne v zmysle § 134 ods. 5 Zákonníka práce posledná veta: Ak zamestnávateľ skráti ustanovený týždenný pracovný čas podľa § 85 ods. 5, zamestnávateľ zvýši priemerné zárobky dotknutých zamestnancov nepriamo úmerne skráteniu týždenného pracovného času odo dňa účinnosti tejto zmeny; opačný postup zamestnávateľ uplatní v prípade predĺženia ustanoveného týždenného pracovného času? Prepočíta sa priemer automaticky alebo je nutné priemer prepočítať a zadať ručne?

, pridaná odpoveď 19. augusta 2021