V minulom roku som mala mzdu v zmysle ustanovenia zakona č.553/2003 pri vykone prace vo verejnom zaujme.Druha platova trieda a 12 platovy stupen 353-tarif.pl+50e osobne + 5,5e smennost = 408,5:163e ,06 koef. pri 7,5hod.prac. case = 2,5e na hod.Z tohto som si vedela vypocitat celu vyplatu.Priplatok S,N = sa 30% zo sumy 2,5e : nocny priplatok 25% zo sumy 2,5e atd.Teraz tohto roku nam zmenili mzdu podla zakonika prace č. 311/2001 Z.z a znizili nam stupen narocnosti na jedna a platovy stupen 9.Zakladna mzda – 356e + 25e osobne + 5,5e smennost = 386,5e.Aky je koeficient a z akej sumy si mam vypocitat priplatky S,N – 30% atd…Sviatky boli 100% v minulom roku.Pracujem ako spojovatelka na telefonnej ustredni…Dakujem za radu.
3 odpovede
Vážená pani Ruženka,
v Zákonníku práce nie je definovaný príplatok za prácu za sobotu a nedeľu. Tieto príplatky boli zrušené s platnosťou od 1.4.2002. Tzn. že zamestnávateľ nie je povinný vyplácať zamestnancom príplatky za prácu v sobotu a nedeľu. Pokiaľ zamestnanec pracoval v sobotu, príp. aj v nedeľu a nadpracúva si touto prácou chýbajúce hodiny, započítajú sa tieto odpracované hodiny do mesačného časového fondu. Pokiaľ sa však týmito hodinami presiahne mesačný fond prac. času, považuje sa táto práca (tieto hodiny) za prácu nadčas. Za prácu nadčas patrí zamestnancovi mzda za nadčas a príplatok za prácu nadčas (minim. 25% z priemerného zárobku). Pokiaľ sa organizácia rozhodne poskytovať príplatky za prácu v sobotu a nedeľu, sami si zvolíte, akým percentom budete platiť tieto príplatky.
Čo sa týka príplatku za prácu vo sviatok, Zákonník práce ustanovuje v § 122, že zamestnancovi patrí za prácu vo sviatok dosiahnutá mzda a mzdové zvýhodnenie (príplatok – zložka mzdy 160) najmenej 50% jeho priemerného zárobku. Zákonník práce ustanovuje minimálne nároky, na ktoré má zamestnanec nárok. Pokiaľ sa rozhodnete, že budete poskytovať príplatok za prácu vo sviatok v rozsahu 100% priemer. zárobku, stačí v zložke mzdy s kódom 160 zadať do tarify 100%.
Asi sme sa nerozumeli. Chcela by som si vypočitať výplatu,ked od 1.1. 2011 sa zmenilo rozhodnutie o plate Z.P. 311/ 2001 Z.z. Zákl. mzda 356e+25e osob+5,5 smennosť´=386,5e,.zaujimal by ma koeficient pri 7,5h prac.čase,Pracujem 12h,z toho nám sťahuju 0,5h. na obed,,ale nas vedú ako 7,5h Za február som odpracovala 14dni x 11,5h=161h-150h/20×7,5/,Prípl S,N=46h -30%z nejakej sumy ,pred rokom to bolo z 2,5e, Noc.príplatok 52,5hx 25%,DDP-6,64e /100sk mi sťahovali a100sk mi prispieval zamestnavateľ.Nadčas sa nevyplatil.Na vypl paske je priemer. plat 3,5…ale neviem,čo to je.Sviatok som nemala. Bol 100%v min. roku.Môžete mi poradiť.Ďakujem
Vážená pani Ruženka,
podľa Vášho zadania mi nie je jasné, na aký koeficient sa pýtate. Podľa Zákonníka práce neexistuje koeficient na prepočet mzdy ak Vás vedú ako zamestnancov na 7,5 hod. dobu a Vy robíte 12, resp. 11,5 hodinové zmeny.
Čo sa týka príplatkov, ktoré sa Vám vypočítavajú percentom z nejakej sumy – tou sumou bude pravdepodobne priemerný zárobok. Ten sa vypočíta z predošlého kalendárneho štvrťroka z úhrnu hrubých miezd bez náhrad a delí sa počtom odpracovaných hodín z predošlého kalendárneho štvrťroka (to bude tá suma 3,5…). V prípade, ak máte pochybnosti o výpočte Vašej mzdy, máte možnosť nahliadnuť do dokladov, na základe ktorých Vám bola mzda vypočítaná. Túto možnosť máte zakotvenú aj v Zákonníku práce v § 130. V prípade ďalších otázok nás môžete kontaktovať aj telefonicky na hotline k programu Olymp 041/7071041.