Menu

Daň z motorových vozidiel vás môže vyjsť drahšie ako minulý rok

Ak používate auto na podnikanie, či už je zaradené v majetku firmy alebo nie, do 31. januára 2018 musíte zaplatiť daň z motorových vozidiel. Daňové priznanie k dani z motorových vozidiel už druhý rok nemení svoju podobu. Čo sa však môže zmeniť je daň, ktorú zaplatíte za auto. O jej výške totiž rozhoduje aj vek vozidla.

Ročné sadzby dane z motorových vozidiel

V zásade platí pravidlo, že ak máte nové auto, na cestnej dani ušetríte. Naopak, čím staršie auto používate na podnikanie, tým bude daň vyššia.

Daň z motorových vozidiel je upravená v zákone č. 361/2014 Z. z. o dani z motorových vozidiel a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 253/2015 Z. z. (ďalej len „zákon“).

Ročné sadzby dane sú uvedené v Prílohe č. 1 zákona o dani z motorových vozidiel.

V závislosti od dátumu prvej evidencie vozidla môžete ročnú sadzbu dane znížiť, zvýšiť alebo použiť neupravenú.

Ako upravíte ročnú sadzbu dane a tiež všetko dôležité, čo by ste mali vedieť predtým, ako budete vypĺňať daňové priznanie k dani z motorových vozidiel sa dozviete v článku Daň z motorových vozidiel za rok 2017.

Ako vyplniť daňové priznanie z motorových vozidiel

S vyplnením daňového priznania k dani z motorových vozidiel, ako aj so samotným výpočtom dane vám pomôže program TAXA. Daňové priznanie zvládnete vytvoriť aj sami.

Vyplňte daňové priznanie k dani z motorových vozidiel za rok 2017 v programe TAXA.

Stačí, ak zadáte údaj o kategórii vozidla, objem motora a dátum o prvej evidencii vozidla (rok výroby). O všetko ostatné sa postarajú automatické výpočty, vrátane výšky predpokladanej daňovej povinnosti. Práve predpokladaná daň má vplyv nato, či budete platiť preddavky na daň z motorových vozidiel alebo nie.

Pri vyplnení daňového priznania budete mať k dispozícií aj praktického sprievodcu, v ktorom nájdete podrobný výpočet dane z motorových vozidiel. Vyplnené tlačivo môžete exportovať a podať elektronicky na Finančnú správu SR.

Príklady na vyplnenie daňového priznania k dani z motorových vozidiel, ktoré pomohli mnohým podnikateľom a účtovníkom si môžete pozrieť vo videoškolení Daňové priznanie k dani z MV.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty