Menu

Daňové novinky a povinnosti v roku 2023

Od januára 2023 vstupujú do platnosti viaceré legislatívne zmeny a novinky, ktoré do veľkej miery ovplyvňujú podnikateľov. Novela zákona o DPH zavádza novú sadzbu DPH vo výške 5 % zo základu dane, ako aj povinnosť vrátiť odpočítanú daň z neuhradenej faktúry. Zmeny neobišli ani zákon o dani z príjmov, či už ide o výšku a výpočet daňového bonusu alebo oblasť transferového oceňovania.

Prihláste sa na webinár Daňové novinky a povinnosti v roku 2023, na ktorom vám daňová poradkyňa predstaví najdôležitejšie zmeny v zákonoch.

Zmeny vo výpočte daňového bonusu

Daňový bonus prešiel v roku 2022 viacerými zmenami a jeho výpočet bude pre mnohých podnikateľov „skúškou z matematiky“. Pri uplatnení daňového bonusu v daňovom priznaní fyzických osôb sa stretáva viacero premenných, ktoré ovplyvňujú jeho výšku.

Na webinári vám vysvetlíme, ako sa zmenil výpočet daňového bonusu za mesiace júl až december 2022. Povieme si, akým % zo základu dane sa počíta maximálna výška daňového bonusu podľa počtu detí. Pozrieme sa tiež na to, ako dátum začatia výkonu zamestnania, podnikania, či inej samostatnej zárobkovej činnosti ovplyvní po novom výpočet daňového bonusu.

Nová povinnosť na strane odberateľa (platiteľa DPH)

Odpočítali ste si DPH, ale úhradu stále odkladáte? Ak áno, od 1. 1. 2023 vás nezaplatenie došlej faktúry za tovar alebo službu môže stáť vrátenie odpočítanej dane z predmetnej faktúry. Ako sa s novou povinnosťou vysporiadať v praxi, sa dozviete na legislatívnom webinári.

Prihlásiť sa

Znížená 5 % sadzba DPH

Vedeli ste, že od roku 2023 môžete vystavovať a evidovať doklady v zníženej 5 % sadzbe dane? Na webinári si okrem vymedzenia vybraných druhov stavieb a stavebných prác, ktorých sa znížená sadzba týka, povieme aj to, ako nová 5 % sadzba DPH ovplyvní tlačivo kontrolného výkazu, či daňového priznania k DPH.

Neváhajte a prihláste sa aj vy

Legislatívny webinár z dielne KROS Academy sa uskutoční už 12. 1. 2023 o 9:00. Ak sa webinára nemôžete v uvedenom termíne zúčastniť alebo si budete chcieť pozrieť webinár ešte raz, k dispozícii bude aj záznam spolu s materiálom. Cena je 49 eur bez DPH. Ak si webinár zakúpite do 24. 12. 2022, s použitím zľavového kódu: „DANOVE23“ ho môžete získať so zľavou 20 %.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty