Menu

Daňové priznanie právnických osôb za rok 2022

Je tu marec a vy narýchlo dokončujete rok. Premýšľate, či vôbec stihnete podať DPPO. Ak ste si povedali: „Úf, to už určite nedám, ani sa mi neoplatí naháňať…“, je tu riešenie. Predĺžiť lehotu na podanie je možné až do 30. 6. 2023, resp. do 2. 10. 2023, ak ste dosahovali aj zdaniteľné príjmy plynúce zo zdrojov v zahraničí. Ak patríte medzi tých šťastných, ktorí sa toho zbavia ešte v marci, treba si vysúkať rukávy a pustiť sa do záverečných krokov, ktorých je hneď viacero.

Po všetkých kontrolách sa môžete pustiť do DPPO za rok 2022 a následne aj do vytvorenia účtovnej závierky. Neoddeliteľnou súčasťou účtovnej závierky sú aj poznámky. Môžete ich vytvoriť priamo cez program OMEGA a už len priložiť ako prílohu vo formáte pdf. Pozrite si, ako zostaviť poznámky k ÚZ.

Bol pre vás rok 2022 rekordne ziskový, zatiaľ čo predošlé roky vaša podnikateľská činnosť stagnovala, resp. bola stratová? Využite možnosť odpočítať si daňovú stratu v DPPO za predchádzajúce roky.

Zdá sa vám náročný daňový systém na Slovensku? Štát zvýhodnil tzv. mikrodaňovníka, ktorý má určité daňové výhody. Overte si, či spĺňate podmienky a aké výhody plynú z tohto štatútu.

A na záver tá príjemnejšia povinnosť pri platení dane, a to poukázanie 2%, resp. 1% zaplatenej dane vybranej organizácii. Pozrite si, ako takéto darovanie vykázať v DPPO.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty