Menu

KROS: Chceme byť zelená firma

Aj keď je pre KROS typická farba modrá, chceme byť viac zelení. A teraz sa nebavíme o firemnej identite, ale o tom, že nám záleží na našej planéte. Pozrite sa k nám do zákulisia, možno tiež nájdete malú inšpiráciu, ako prispieť svojou troškou.

Separujeme vo veľkom

Téma separovaného zberu odpadu dlhodobo rezonuje spoločnosťou. Ani my voči nej nie sme ľahostajní a už niekoľko rokov separujeme. Pri každej kuchynke máme špeciálne koše a poctivo triedime plasty, sklo, papier, tetrapaky aj kovy. Zo začiatku sa našlo pár nespratníkov, ktorí si na nový spôsob triedenia odpadu nevedeli zvyknúť. Vtedy však do rúk vzala opraty naša energická Mirka, ktorá u nás udržuje poriadok a čistotu, a šarmom sebe vlastným im zvyknúť si pomohla. Keďže sme ľudia a občas je každý z nás trošku lenivý ísť vyhodiť do kuchynky obal z niečoho, na čom si práve pochutil, zaviedli sme pár malých košov na separovanie aj v niektorých kanceláriách. Keď ich naplníme, niekto z tímu sa vždy obetuje a vynesie ich do košov ku kuchynkám.

Kompostujeme

V marci tohto roku sa krosácky tím rozrástol o obrovskú posilu. Pridalo sa k nám kopec nových kolegýň – kalifornských dážďoviek. Pomáhajú nám znižovať odpad a hovejú si v našom kancelárskom vermikompostéri. Poctivo sa o ne staráme a kŕmime ich rastlinným kuchynským bioodpadom, keďže vermikompostovanie je metóda kompostovania, pri ktorej dochádza k rozkladu organického materiálu práve pomocou dážďoviek. Teší nás, že i takouto zaujímavou formou môžeme robiť veci správne.

Obmedzili sme poštové zásielky

Časy, kedy sme ročne posielali akciové ponuky v státisícoch, sú už našťastie tiež za nami. Poštové zásielky sme obmedzili na nutné minimum. Zo začiatku to bolo náročné a mnohí zákazníci vyžadovali (a ešte aj stále vyžadujú) papierovú formu komunikácie. Ozývali sa nám však aj takí, ktorí naopak vyslovene trvali na tom, že treba šetriť naše stromy a papier nahradiť elektronickou formou komunikácie. S myšlienkou elektronizácie sa plne stotožňujeme, a preto viac využívame e-maily, sociálne siete či telefóny. Aj keď sme sa papierovej formy ešte úplne nezbavili, sme na dobrej ceste a veríme, že v dohľadnej dobe sa celá spoločnosť nastaví na fungovanie bez papiera.

Šetríme elektrinu

Krosácka centrála v Žiline sa nachádza na 6. a 7. poschodí. Mnohí z nás robia niečo pre svoje zdravie a súčasne šetria elektrinu tým, že nepoužívajú výťah a hore sa vyštverajú po vlastných. Každý rok organizujeme aj akciu Schody, kde si všetci zúčastnení zapisujú, koľkokrát za určené obdobie vyšli peši a KROS ich za to odmení finančnou sumou, ktorú na konci akcie odovzdá Občianskemu združeniu Náruč – pomoc deťom v kríze. Naposledy sa do akcie zapojilo 139 krosákov, po schodoch spolu vybehli 6667-krát a vyzbierali tak krásnych 670,50 eur.

Cestujeme do práce alternatívne

Životné prostredie sa snažíme šetriť aj tým, že do práce chodíme peši, na bicykli či kolobežke. Obyvatelia vzdialenejších lokalít, ktorí sa nemôžu do práce dopraviť po vlastných, často cestujú vlakom, hromadnou dopravou alebo využívajú šérovanú jazdu s kolegami, aby sa nestávalo, že v jednom aute cestuje iba jeden človek.

Čaká nás ešte dlhá cesta

Je nám jasné, že máme ešte kopec priestoru na zlepšovanie, avšak veríme, že aj malou troškou prispievame k tomu, že sa nám na Zemi bude žiť lepšie. A ak sa k nám pridajú aj iné firmy, budeme len radi. Máte ďalšie tipy, ako môžeme byť viac zelení? Neváhajte nám ich nechať v komentároch pod blogom.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty