Menu

Moreplavci 21. storočia

Pamätáte si, čo ste robili, kde ste boli alebo čo sa udialo v lete v roku 2008? Ja takmer vôbec. Jediné, čo mi ostalo vryté v pamäti, bol príchod bezkontaktného platenia platobnými kartami v obchodoch. Tento technologický pokrok priniesol úplne nový, pohodlnejší spôsob platenia. Povedalo sa „Nie!” magnetickým prúžkom, povedalo sa „Nie!” vkladaniu kariet do terminálov.

Ale ako všetko nové a nepoznané, aj táto prevratná forma platenia išla ruka v ruke s nedôverčivosťou a strachom. Ľudia sa báli o svoje peniaze, o ktoré mohli prísť „len tak” priložením platobnej karty k terminálu. Alebo sa báli zlodejov, pričom sa tradovalo, že tí chodia po obchodných domoch s čítačkami kariet a na diaľku vedia z vášho účtu cez takúto kartu ukradnúť peniaze. Nič z toho sa však neudialo.

Ďalším pokrok pri platení, ktorý zavítal na Slovensko a nie je tomu až tak dávno (pred dva a pol rokom) bol masový príchod možnosti platiť v obchodoch použitím mobilných telefónov a smart hodiniek. Idete s rodinou na zmrzlinu, s kamarátmi na pivo, či s priateľkou na pizzu – jediné čo potrebujete je telefón a viete zaplatiť všetko.

Aj keď drvivá väčšina ľudí privítala túto novú funkcionalitu s otvorenou náručou a už len čakali (tak netrpezlivo ako ja), kedy im ju sprístupní ich banka, boli aj takí, ktorí sa báli o svoje platobné údaje. O ich zneužitie. K takému niečomu doteraz nedošlo. Naviac, tento spôsob platenia je ešte bezpečnejší ako platba klasickou platobnou kartou.

Čo to má čo spoločné s účtovníctvom?

Pamätám si časy, keď som začínal ako účtovník v účtovnej firme. Tlačenie daňových priznaní k DPH a ich osobné zanášanie na daňový úrad. Nedajbože som musel podať opravné alebo dodatočné daňové priznanie, to ma cesta na daňový úrad alebo poštu neminula. Bolo to však nič v porovnaní s tým, čo sa na mňa chystalo: koniec roka.

Ak vám dnes príde spracovanie daňového priznania k dani z príjmov a účtovnej závierky ako zlý sen, vtedy to bola nočná mora. Dokonca ani po interaktívnych PDF-kách nebolo ani chýru, ani slychu. Najskôr si vytlačiť tlačivo, potom ho vyplniť ceruzkou, prepočítať sumy a nakoniec nabrať odvahu a obtiahnuť to všetko perom. A samozrejme, aby sa kruh uzavrel, opäť cesta na daňový úrad alebo poštu.

Potom prišla možnosť vytlačiť si daňové priznanie a výkazy z programu pár klikmi na kompletku (Mimochodom, s KROSOM robíte daňové priznanie na pár klikov už od roku 2006). A už to začalo: prepočítavanie, kontrolovanie riadkov, či ich program dobre vyplnil. Obavy boli, ako inak, zbytočné. A moja, často dvoj-trojhodinová práca, bola teraz za 20 minút hotová. Ušetrený čas, ušetrený papier, ušetrené nervy a viac zarobených peňazí.

História sa opakuje

Pred niekoľkými týždňami sme vás požiadali o vyplnenie dotazníka spokojnosti, kde bola aj nasledovná otázka:

„Budúcnosť účtovníctva je na internete. Aký je Váš názor na to, že budete čoskoro účtovať online a pristupovať k svojim dátam kedykoľvek a odkiaľkoľvek?“

76 % z vás sa táto predstava veľmi páčila a boli aj takí, ktorí napísali, že takéto niečo tu už dávno malo byť.

Zvyšná časť bola pri tejto otázke zdržanlivejšia, hlavne kvôli obavám z internetu. Ak by som ich parafrázoval, išlo hlavne o:

„Priveľa citlivých, osobných údajov online.“

„Mám obavy o ochranu, bezpečnosť a možné zneužitie údajov.“

„Preferujem život rozdelený na prácu a súkromie. K práci patrí sedieť pri počítači a pracovať. K súkromiu patrí, že sa nevenujem práci.“

„Niektorí zamestnávatelia to budú zneužívať a budú nútiť svojich zamestnancov pracovať napr. aj cez dovolenku.“

Aj moreplavci sa spočiatku báli, že doplávajú na kraj sveta a prepadnú sa cez okraj. No potom prekročili horizont…

Vyskúšajte KROS Sklad

Dostaňte zásoby pod kontrolu s novým riešením pre riadenie skladu. Jednoducho, bezpečne a online. Prepojené s fakturáciou a dostupné aj na mobile.

Vyskúšať na 30 dní zadarmo

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty