Menu

Letná verzia OMEGY aj so zaokrúhľovaním cien platených v hotovosti

Za jednoduchým slovom zaokrúhľovanie sa od 1. 7. 2022 skrýva množstvo pravidiel s účtovnými a daňovými dôsledkami. Aj pri tejto legislatívnej úprave vám bude OMEGA maximálne nápomocná. Zmeny vás čakajú pri používaní eKASY, ale aj pri účtovaní ostatných príjmov či sťahovaní dokladov z aplikácie Elektronické doklady.

Z pohľadu dosahu novely na počet dotknutých subjektov je zaokrúhľovanie top témou tohto leta, venujeme jej preto pozornosť hneď v úvode.

Legislatívna úprava sa dotýka takmer všetkých

S platnosťou od 1. 7. 2022 novela zákona č. 18/1996 Z. z. o cenách v § 3 ods. 4 zavádza podnikateľom povinnosť zaokrúhľovať cenu platenú kupujúcim v hotovosti. V zmysle tejto úpravy ide o platby mincami a bankovkami platnej meny, pretože cieľom novely je obmedzenie používania 1 a 2 centových mincí. Neznamená to však, že nemôžeme uvedenými mincami po tomto termíne platiť.

Nový spôsob zaokrúhľovania sa vzťahuje tak na používateľov eKASY, virtuálnej pokladnice, ale aj na obchodníkov, ktorí nemajú povinnosť používať eKASU. Verziu OMEGY 25.50 by si teda mal nainštalovať každý, kto prijíma hotovosť.

V OMEGE sú zmeny podľa spomínanej novely zapracované pre:

  • kalendárny rok 01/2022 – 12/2022 a vyšší,
  • hospodársky rok 08/2021 – 7/2022 a vyšší.

Zaokrúhľovanie cien závisí aj od typu komodity

Predaj výrobkov, tovaru, materiálu, výkonov, prác, služieb, nájmu a nehnuteľností, to všetko pri hotovostných platbách podlieha novému zaokrúhľovaniu. Naopak, napríklad platieb za pokuty, penále alebo úroky z omeškania, sa novela netýka. Pri účtovaní príjmových pokladničných dokladov si preto môžete v OMEGE, podľa potreby, centové zaokrúhľovanie vypnúť alebo zapnúť.

Podmienky zaokrúhlenia výslednej sumy

Výsledná suma dokladu plateného v hotovosti bude v OMEGE, podľa daného znenia zákona, zaokrúhlená nasledovne:

  • Výsledná cena končí na 1 a 2 centy – suma na úhradu sa zaokrúhli nadol
    – (napr. 17,72 € sa zaokrúhli na 17,70 €).
  • Výsledná cena končí na 3 a 4 centy – suma na úhradu sa zaokrúhli na 5 centov nahor
    – (napr. 17,73 € sa zaokrúhli na 17,75 €).
  • Výsledná cena končí na 6 a 7 centov – suma na úhradu sa zaokrúhli na 5 centov nadol
    – (napr. 17,77 € sa zaokrúhli na 17,75 €).
  • Výsledná cena končí na 8 a 9 centov – suma na úhradu sa zaokrúhli nahor
    – (napr. 17,79 € sa zaokrúhli na 17,80 €).

Podľa uvedených podmienok bude OMEGA pri platbách cez eKASU automaticky zaokrúhľovať sumu platenú v hotovosti. Aj pri kombinovanom spôsobe platby, teda ak časť bude kupujúci platiť kartou alebo šekom a časť hotovosťou, OMEGA zaokrúhli len časť sumy platenej v hotovosti. Platí to pri položkových bločkoch, ako aj pri inkase za faktúru. Vklad a výber cez eKASU sa nezaokrúhľuje, pretože nejde o platbu za tovar/službu.

Aj na import dokladov z aplikácie Bločky či účtovanie sumárneho dokladu je OMEGA pripravená. Na dokladoch sa v obidvoch prípadoch budú evidovať aj údaje o zaokrúhlení.

Legislatívny webinár Zaokrúhľovanie platieb v hotovosti od 1. júla 2022

Už 27. 6. 2022 vám na webinári Zaokrúhľovanie platieb v hotovosti od 1. júla 2022 zodpovieme, aký má zaokrúhľovanie vplyv na DPH a ako sa v účtovníctve vysporiadať s rozdielmi so zaokrúhlenia. Pozrite si obsah webinára a prihláste sa už teraz.

Aj v tomto prípade sa oplatí mať platný Balík podpory, pretože s balíkom ŠTANDARD máte na webinár automaticky zľavu 20 % a s balíkom PRÉMIUM ho máte za polovicu.

Chcem ísť na webinár

Ako získať novú verziu?

Novú verziu získate s platným Balíkom podpory. Ak vám vypršala platnosť Balíka podpory, obnovte si ho už teraz, jednoducho cez svoj KROS účet.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty