Menu

Október – mesiac kybernetickej bezpečnosti

Inovácie vítame s otvorenou náručou a čakáme, čo nám doba prinesie. Jedno však vieme isto. Žijeme v dobe, keď sa snažíme uľahčovať si život automatizáciou či implementáciou umelej inteligencie.

Pamätáte si ešte na prvé internetové kaviarne na Slovensku? Úplne prvou lastovičkou bola kaviareň v Banskej Bystrici v roku 1996. Následne vznikli mobilní operátori, ktorí nahradili pevné linky v domácnostiach a pripojenie na internet cez ISDN, či cez pevné linky. Koľkokrát sme čakali, pokiaľ sme sa len pripojili, mohli sme si v pokoji vychutnať kávu, či prečítať článok v novinách, kým sa načítala stránka. Odvtedy sme sa posunuli v rýchlosti, zabezpečení aj v cenách za internetové služby.

Predchádzajúca vláda spolu s najväčšími poskytovateľmi mobilných služieb a Asociáciou lokálnych poskytovateľov internetu podpísali memorandum, kde sľúbili, že do konca roka 2020 bude pokryté celé Slovensko rýchlym internetom. Posúvame sa vpred v infraštruktúre, inováciách, či zabezpečení osobných i firemných dát. Nejde však len o to, kde sa posúvame ako štát v súvislosti s inováciami, ale je potrebné myslieť aj na neustále vzdelávanie ľudí pracujúcich vo svete online technológií.

Tento mesiac je tradične v Európskej únií venovaný podpore vzdelávania v oblasti kybernetickej bezpečnosti. Momentálna situácia vo svete nám urýchlila digitalizáciu každodenného života. Konajú sa rôzne konferencie, webináre, aby sme si osvojili základné zručnosti z kybernetickej bezpečnosti. Okrem iného už niekoľko rokov dávame dobrovoľne informácie o sebe a svojej rodine na mnohé sociálne siete. Existujú základné pravidlá správania sa v online svete, aby sme sa chránili. To isté platí aj pre dáta o vašej firme. Pri dodržiavaní určitých zásad vieme predísť zneužitiu našich údajov. Ovládate aj vy aspoň nejaké zásady bezpečnosti pri narábaní s firemnými dátami v online svete? Vybrali sme pre vás pár dôležitých rád.

Bezpečné pripojenie pri práci z domu

Pracujete z domu? Pripájajte sa z domu cez VPN (virtuálna privátna sieť) spojenie, ktoré vytvára bezpečné a šifrované pripojenie na menej zabezpečených sieťach. Zabezpečte si všetky aplikácie a zariadenia bezpečným a silným heslom. Udržujte svoj počítač, s ktorým sa pripájate, aktualizovaný. Nezabúdajte na antivírový program a dáta zálohujte len na bezpečné a schválené úložisko.

Komunikácia s ostatnými

Vaša komunikácia a zdieľanie informácií z pohľadu kybernetickej bezpečnosti je dôležitá. Preto si dávajte pozor, aké informácie poskytujete tretím stranám. Pri zdieľaní svojich firemných dát buďte obozretní aj z opačnej strany, kedy vás kontaktuje neznáma osoba alebo skupina. Preverte si partnera pred odoslaním informácií.

Nezabúdajte aj na neustále vzdelávanie sa ako aj vašich zamestnancov, ktorí s vami budujú bezpečný online priestor. 

Bezpečnosť dát je prvoradá aj pre tímy v KROSE, ktoré pre vás vyvíjajú nové aplikácie a ponúkajú nové možnosti automatizácie pri práci.

Vyskúšajte KROS Sklad

Dostaňte zásoby pod kontrolu s novým riešením pre riadenie skladu. Jednoducho, bezpečne a online. Prepojené s fakturáciou a dostupné aj na mobile.

Vyskúšať na 30 dní zadarmo

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty