Menu

Prerábate na zákazkách? Pozrite si pár tipov, ako sa tomu vyhnúť

Poznáte ten pocit? Po dlhej dobe sa vám podarí vysúťažiť zákazku snov. Ešte nie je ani dokončená a účtovníčka pred vás položí graf nákladov, ktorý sa nebezpečne rýchlo približuje vysúťaženej cene. O zisku už samozrejme nemôže byť ani reč. Čo už? Pomyslíte si s povzdychom, že vynaložené náklady aj tak nezachránite. Vzápätí ale príde druhá, o to nástojčivejšia otázka: ako tomu zabrániť nabudúce? Ako zistiť, kedy náklady začínajú naberať nebezpečnú rýchlosť? A ako si udržať zisk na každej zákazke?

Kontrola nákladov na zákazkách je základ

Jednou z najdôležitejších úloh (a najnáročnejších cieľov) majiteľov spoločností je kontrola nákladov na zákazkách a rovnako v celej firme. Uvedomovanie si výšky nákladov vám nielen umožní tieto náklady optimalizovať, ale aj správne hodnotiť ziskovosť jednotlivých zákaziek. Už len samotnou kontrolou nákladov môžete naplánovať rast ziskov a vývoj firmy.

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, prečo niektoré spoločnosti zaznamenávajú neustály rast príjmov a ziskov, kým iné bojujú s problémami ako nedostatok zamestnancov, zlá organizácia práce a z toho vyplývajúci pokles likvidity? Aký je rozdiel medzi úspešnými a neúspešnými spoločnosťami? Prístup ku kontrole nákladov a príjmov? Skoro… Schopnosť získavať hodnotných partnerov? Samozrejme. Efektívne riadenie firmy? Presne tak!

V čom spočíva efektívne a moderné riadenie spoločnosti?

V zavedení na to určeného softvéru, čiže softvéru typu Business Intelligence. Z krosáckych programov je ideálnym riešením program NEO. Vašej firme pomôže najmä tým, že zobrazí všetky vaše údaje z programu OMEGA týkajúce sa zákaziek v prehľadných grafoch. Prečítajte si fakty o vašej firme rýchlejšie v grafoch ako v neprehľadných číslach.

Obr. 1: Čo tvorí najväčší podiel vašich nákladov?

Overujte pravidelne stav rozpracovaných zákaziek

Poviete si, že na to nemáte čas a ak si ho nájdete, je už neskoro? Čo ak by ste nemuseli pohnúť ani prstom a stav zákaziek by vám vo forme reportu prišiel do emailovej schránky napríklad aj každý deň? (väčšine z nás postačí aj týždenne). Program NEO si dokáže poradiť aj s takouto požiadavkou. Predpripravený prehľad či analýzu si necháte automaticky posielať týždenne či mesačne emailom a stav zákaziek si skontrolujete aj mimo firmy.

Obr. 2: Predstavte si, že rovnako ako na ceste vás červená farba zabrzdí a zelená signalizuje, že môžete ísť, vám NEO dá vedieť, či sú vaše zákazky v červených alebo zelených číslach

Sledovanie vývoja zákaziek vám neprinesie len možnosť zakročiť, keď sa niečo deje. Vďaka nemu postupne získate výrazne väčší prehľad o všetkých realizovaných zákazkách. Ak zvyknete realizovať podobné zákazky opakovane, poznanie vývoja zákaziek bude pre vás ďalším prínosom. Jednoducho sa poučíte z minulosti a budete vedieť, čo môžete od prichádzajúcej zákazky očakávať.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty