Menu

Umelá inteligencia (nielen) pre podnikanie, časť 1: Čo je to umelá inteligencia?

Autor článku

Autor článku

Martin Spano je slovenský počítačový vedec, spisovateľ, futurista a popularizátor informatiky, programovania a umelej inteligencie. Prednáša na technologických konferenciách a zapája sa aktívne do verejnej diskusie o umelej inteligencii. V sérii svojich blogových článkov nás uvedie do sveta umelej inteligencie a jej potenciálu vo svete podnikania a účtovníctva.

Čo vám napadne ako prvé, keď počujete pojem umelá inteligencia? Terminátor, Wall-E, Ava z Ex Machina, či Samantha z filmu Ona? Áno, aj to sú príklady umelej inteligencie, ale takej hypotetickej, o ktorej nie je vôbec isté, že ju raz dokážeme zostrojiť. Je to umelá inteligencia na úrovni človeka, a preto ju nazývame všeobecná umelá inteligencia. My sa ale budeme zaoberať umelou inteligenciou, ktorú máme už v súčasnosti. Pretože táto inteligencia dokáže zvládať činnosť iba z jednej oblasti, i keď často lepšie ako človek, nazývame ju slabá (úzka alebo špecializovaná) umelá inteligencia.

Možno si aj vy kladiete otázku: Všade sa rozpráva o umelej inteligencii, ale čo prináša mne? Pomôže mi v podnikaní? Či aspoň v súkromnom živote? Odpoveď na obe otázky znie “áno”. Stačí sa zamyslieť nad vaším bežným dňom. Keď si kontrolujete e-maily, vidíte väčšinou tie, ktoré sú dôležité, pretože spam odfiltrovala umelá inteligencia. Keď si prezeráte novinky na sociálnych sieťach, úvodnú stranu vám vytvára umelá inteligencia. Keď cestujete autom, či už pracovne alebo súkromne, optimálnu cestu do cieľa vám navrhne umelá inteligencia. Keď hľadáte informácie vo vyhľadávači, aby boli pre vás čo najrelevantnejšie, používa sa umelá inteligencia. Keď na internete nakupujete, odporúča vám produkty umelá inteligencia. Keď oddychujete počúvaním hudby alebo pozeraním videa, odporúča vám ich znovu umelá inteligencia. Umelá inteligencia sa teda nachádza všade navôkol bez toho, aby sme si to uvedomovali. Či už je to inteligentný spam-filter, odporúčací mechanizmus, virtuálna asistentka ako Siri, Google Assistant, Cortana a Amazon Alexa alebo autonómne auto.

Vymenovali sme si príklady umelej inteligencie, ale čo to tá umelá inteligencia vlastne je? Zjednodušene povedané, umelá inteligencia znamená použitie počítačov na činnosti, ktoré obvykle vyžadujú ľudskú inteligenciu. Je to softvér alebo počítačový program so schopnosťou učiť sa. Naučené vedomosti používa na rozhodovanie v nových situáciách, čím vykazuje známky inteligencie. Keďže ale táto inteligencia nepochádza od človeka, nazýva sa umelá inteligencia. Umelá inteligencia ako vedný obor existuje už vyše šesťdesiat rokov. Napriek tomu až v poslednom desaťročí sme dosiahli významné pokroky, vďaka ktorým sa o nej v súčasnosti dennodenne hovorí. Z tohto dôvodu som sa pre vás rozhodol napísať seriál blogových príspevkov, ktorý by vám túto tému čo najviac priblížil a zároveň ukázal, že sa jej vôbec nemusíte báť, práve naopak, môžete z nej profitovať, a to v podnikaní, ale aj v súkromnom živote. Pevne verím že sa vám bude páčiť. Už v najbližšom článku si ukážeme, ako sa umelá inteligencia učí.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty