Menu

Umelá inteligencia? Odvahu…

Pri výbere vonkajších žalúzií do domu sa nás predajca opýtal, či chceme mať aktívny dom. Nie – zhodli sme sa s manželom obidvaja. Celkom rýchlo. Ale chceme ho ovládať cez telefón, pohodlne, priamo z mobilu, aj na diaľku, na pár klikov.

Umelá inteligencia ide ďalej

Aktívny dom ponúka toto všetko a niečo naviac. Automatické naklápanie žalúzií podľa dopadu slnka i vonkajšej teploty. Vie, kedy v daný deň vychádza či zapadá slnko, kedy má zatieniť, kedy pridať teplotu, vypnúť kúrenie a veľa veľa iného. A to sme nechceli. Náš dom sme chceli “ovládať” my. Prečo? Uvažovala som po čase. Dala by som kľúče susedke od vedľa, aby vyvetrala, poliala kvety či vytiahla žalúzie, keď budeme z domu dlhšie preč? Samozrejme.  Ak by som ju poznala. Došlo mi to – aktívny dom nechcem, lebo to, čo za ním stojí “nepoznám”. Neverím tomu.

Veľká neznáma súčasť našich životov

Umelá inteligencia je zatiaľ pre mnohých veľká neznáma. A predsa ju tu máme. Na každom kroku. Uľahčuje nám prácu a v mnohých prípadoch je už každodennou súčasťou našich životov. Ruku na srdce, kto z vás hľadá cestu v papierových mapách? Naťukáme adresu do mobilu alebo navigácie a necháme sa viesť. S dôverou. Prečo? Lebo vieme, že to funguje. Používajú to predsa milióny ľudí. Ale raz dávno bol niekto prvý. Odvážny, ktorý tomu veril. Nám síce pol roka dozadu na ceste zo Žiliny do Ružomberka GPS ponúkala skrátenú cestu neexistujúcou D1.  Nuž, raz hádam bude aj tá ?

História je plná nedôverčivých

Keď Steve Jobs chcel od svojho prvého desktopu krátky písaný pozdrav “ahoj”, nikto mu neveril. Prečo by niečo neživé malo komunikovať so živou bytosťou? Prečo by mal stroj zdraviť človeka? Dnes milióny ľudí ovláda maličké applacke smartphony hlasom a tie neživé stroje mu odpovedajú. “Ľudským” hlasom SIRI. GPS navigácie vás taktiež prevedú celým svetom, zdôraznia, kedy a kde odbočiť a nakoniec privedú späť domov. Všetko v rodnom jazyku.

Stará škola

Stále sú tu ešte ľudia, ktorí ostávajú verní sebe. Staršia či stredná generácii, pre ktorých sú výdobytky novej doby až natoľko neuchopiteľné, že sa rozhodli zostať pri svojom starom dobrom overenom živote. A stačí im postupne zdolávať také méty ako SMS či v lepšom prípade videohovor, aby mohli vidieť vnúčatá.

Od starších sa dostaneme aj k mladším. K ľuďom, manažérom, šéfom aj kolegom, ktorí sú tiež verní sebe. Ale v inom ponímaní. Ľudia, ktorí nie sú ochotní delegovať prácu na druhých, neveriac, že niekto iný by to mohol zvládnuť rovnako dobre ako oni. Poznáme ich však? ? Taký typ “ja sám”. Rovnako tak ťažko sa potom spoľahnú na umelú inteligenciu.

Spoznávajte svet

Nedávno som na festivale stretla nášho dlhoročného rodinného priateľa – kňaza. Muž v stredných rokoch, precestoval niekoľko sto kilometrov. Prišiel, aby videl, čím žijú ľudia, čo sa deje “vonku”. Vyšiel zo svojej komfortnej zóny, lebo chcel poznať “ako ide svet”. Tak by to malo byť.

Mali by sme vnímať a poznávať svet a ľudí okolo, jeho premeny v čase, nové možnosti. Byť otvorení novým myšlienkam a nápadom. V takej miere, akú si každý vyberie. Všetko je to o voľbe. Žiadna z nich nie je lepšia ani horšia. A čo vy, ako ste na tom?  Ja možno raz dám šancu aj aktívnemu domu. Keď ho spoznám. Vám zatiaľ ponúkam možnosť spoznať našu ELIS. Ja jej verím.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty