Menu

5 tipov, ako sa pripraviť na zmeny v stavebníctve

Čaká nás rok zmien v stavebníctve. Už od apríla 2024 by mala platiť nová legislatíva. Aj keď vláda už avizovala možný odklad termínu, je pravdepodobné, že zmenám sa nevyhneme. Skôr či neskôr nás digitalizácia stavebníctva dobehne. Mala by priniesť transparentnejšie a rýchlejšie procesy. Prečítajte si, ako zvládnuť nasledujúci rok bez stresu s novou verziou CENKROS 4.

1. Majte poruke vždy aktuálne ceny  

To, že v cenníkovej databáze prinášame stále aktualizované ceny stavebných prác amateriálov, je už samozrejmosť. Vývoj cien a infláciu ostro sledujeme a aj v novoročnej verzii opäť nájdete aktuálne ceny stavebných prác a materiálov. Zohľadnili sme tiež navýšenú výšku miezd a hraničné hodnoty pre menšie zákazky, navýšenú sumu réžie a zisku i aktualizované ceny PHM. Môžete sa spoľahnúť, že na zmeny cien reagujeme rýchlo a v prípade potreby vydáme Mimoriadnu verziu databázy CENEKON.

2. Zelené riešenia zvládnete hravo

Čoraz väčší dôraz sa v súčasnosti kladie na ekológiu a udržateľnosť. Stavebníctvo ide aj v tomto smere s dobou. Nová legislatíva smeruje k prísnejším normám pre tzv. zelené stavby. Prispôsobili sme tomu aj viaceré položky v cenníkovej databáze už v roku 2023 a pokračujeme v tom aj v januárovej verzii. Ľahko a správne oceníte napríklad zelené strechy a steny, solárne kolektory i tepelné čerpadlá.  

3. Dodržte všetky normy a predpisy

Cenníkovú databázu CENEKON priebežne aktualizujeme v zmysle platných STN. Sledujeme aj nové Pravidlá cechu strechárov a nové technické predpisy z roku 2023. Novinky sme zapracovali do novoročnej verzie a aktualizovali položky v databáze.  

4. Uľahčite si prácu s novými funkciami

Je nám jasné, že zjednodušením práce v programe vám ušetríme množstvo času. Ten môžete venovať okrem iného aj osvojeniu si legislatívnych zmien. S novými funkciami v CENKROSE 4 ľahšie porozumiete výpočtom vďaka rozpadu figúry v Exceli Komplet. Rozhodovanie o materiáloch vám uľahčí zobrazenie jednotkových cien materiálov vo väzbách a jednoduchšia bude aj aktualizácia rozpočtu pri zmene zadania s farebnými príznakmi položiek.  

5. Digitalizujte so šikovnými online aplikáciami  

Pripravte sa na elektronizáciu stavebníctva už dnes. S online appkami to bude jednoduché. Novinky sme zapracovali do obľúbenéhoKROS Priebehu výstavby i doKROS Výmer. Všetky dokumenty k stavbe si bezpečne uložíte a zdieľate v online úložisku KROS Stavebné projekty. Novú legislatívnu povinnosť si splníte vedením elektronického stavebného denníka, vyskúšajte ho zadarmo.  

Tip na záver

Chcete byť stále v obraze a vedieť o novinkách v stavebníctve? V KROSE stále sledujeme aktuálne dianie aprinášame vám čerstvé informácie. Všetky aktuality aj tipy, ako si zjednodušiť prácu nájdete na krosáckom blogu. Prečítajte si viac aj o ďalších funkciách a technológiách, ktoré na vás čakajú v novoročnej verzii CENKROS 4 2024/I na našom webe.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty