Menu

Ako nestratiť prehľad počas krízy a sústrediť úsilie správnym smerom

Súčasne platné obmedzenia súvisiace s koronavírusom sa priamo dotkli veľkého počtu firiem a živnostníkov. Podľa informácií portálu Finstat sa v najohrozenejších odvetviach nachádza 15 000 obchodných spoločností a 40 000 živnostníkov.

Dosahy obmedzení sú však i nepriame. Aj firmy, ktorých sa priamo netýkajú obmedzenia vyplývajúce z nariadení vlády, majú svojich dodávateľov a svojich zákazníkov, u ktorých došlo k zmene voči obvyklému režimu.

Miera dopadu obmedzení môže byť rôzna

Sú firmy, ktoré dokázali využiť situáciu a ich výsledky sú dokonca lepšie než pred jej vypuknutím, ďalej sú firmy, ktoré fungujú bez výraznejšej zmeny. Treťou skupinou sú firmy, ktoré museli svoju činnosť zastaviť alebo zredukovať.

Už ste rozmýšľali, čo bude potom?

Ak patríte k firmám, ktoré stále fungujú, ale pociťujú zmenu v tržbách, budete pravdepodobne riešiť otázku, ako sa zachovať k zákazníkom postihnutým krízou. Môže dôjsť napríklad k prehodnocovaniu obchodných podmienok formou dočasnej úpravy doby splatnosti faktúr, poskytnutím zliav, či zmenou cien a spôsobu poskytovania súvisiacich služieb. Zmena by mala slúžiť nielen na to, aby vaši kľúčoví zákazníci prežili krízu, ale hlavne aby ostali vašimi zákazníkmi aj po nej.

Pristúpiť k takýmto zmenám má zmysel u zákazníkov, ktorí tvoria podstatnú časť vašich tržieb. Spomedzi veľkého množstva registrovaných zákazníkov to však obvykle býva iba malý počet – cca 20 % počtu zákazníkov, ktorí však tvoria 80 % tržieb. Pre identifikáciu tejto skupiny zákazníkov môžete použiť dáta z vášho podnikového informačného systému a spracovať ich v Exceli, alebo využiť silu samotného informačného systému, ktorý vie takýto prehľad poskytovať na pravidelnej báze. Presne takýto informačný systém je aj v krosáckej ponuke a volá sa ONIX.

Príklad prehľadu v informačnom systéme ONIX:

Prehľad zobrazuje partnerov zoradených podľa tržieb za určité obdobie. Tí, ktorí tvoria 80 % celkových tržieb, sú vyznačení hviezdičkou. K vybranému partnerovi je zobrazený priebeh tržieb v čase, ktorý na prvý pohľad napovie o jeho aktivite. Je to podobné ako EKG u lekára. V spodnej časti je priebeh tržieb podrobnejšie.

ONIX však toho dokáže oveľa viac. Prečítajte si o jeho skvelých funkciách, alebo nás neváhajte kontaktovať.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty