Menu

Kurzarbeit v OLYMPE

Zákon o podpore v čase skrátenej práce, tzv. kurzarbeit, nastoľuje pre zamestnávateľov otázky, ktoré sú pre mnohých stále nezodpovedané. V KROSE sa vám snažíme čo najviac uľahčiť prácu, tak sme vydali novú verziu OLYMPU, ktorá je zameraná predovšetkým na zmeny súvisiace s kurzarbeitom.

Aktuálna schéma Mesačného výkazu poistného pre SP

Sociálna poisťovňa na základe nového odvodu pre financovanie v čase skrátenej práce zmenila schému Mesačného výkazu. Platnosť novej schémy je od obdobia 03/2022. V OLYMPE nájdete od verzie 22.30 aktuálny export i tlačovú zostavu pre Mesačný výkaz na SP.

Ako na dohodu so zamestnancami o podpore v čase skrátenej práce?

Od verzie 22.30 nájdete v OLYMPE vzorovú Dohodu o podaní žiadosti o podporu v čase skrátenej práce. Slúži na uzatvorenie dohody medzi zamestnávateľom, u ktorého nepôsobia zástupcovia zamestnancov. Dohoda by mala byť stanovená na konkrétne firemné podmienky, a tak je v rámci OLYMPU editovateľná. Do dohody si viete doplniť vlastný text podľa vašich požiadaviek.

Ako získať prehľad o pracovníkoch podľa splnenia podmienok pre vstup do kurzarbeitu?

Okrem Dohody pre zamestnancov sme pre vás do verzie pripravili Zoznam pracovníkov podľa splnenia podmienok pre vstup do systému kurzarbeit. Dokument vám poslúži ako podklad pre vyhodnotenie splnenia podmienok pre vstup do systému kurzarbeit podľa pracovníkov za zvolený mesiac.

Prekážky v práci z dôvodu vonkajšieho faktora

Do zložiek mzdy 330 – prekážky v práci na strane zamestnávateľa, 335 – prekážky v práci nútená dovolenka a 337 – prekážky v práci platená tarifou, sme doplnili voľbu „vonkajší faktor“. Voľbu označíte, ak ide o prekážky v práci, ktoré nastali vplyvom vonkajšieho faktora podľa zákona o podpore v čase skrátenej práce, napr. okolnosť vyššej moci, havária, prírodná katastrofa a podobne. Takto zadané prekážky v práci s označenou voľbou „vonkajší faktor“ sa rovnako ako hodiny prekážok zadanými zložkami 331, 333 a 336 uvádzajú na dokumente Zoznam pracovníkov podľa splnenia podmienok pre vstup do systému kurzarbeit do Počtu hodín na prekážke.

Záznam z webinára na tému kurzarbeit 

Okrem vydania verzie sme pre vás v KROS Academy pripravili legislatívny webinár Kurzarbeit a súvisiace zmeny mzdových zákonov, aby sme vám pomohli pochopiť samotnú problematiku kurzarbeitu. Ak ste sa ho nestihli zúčastniť, nezúfajte. Máme pre vás záznam z vysielania, ktorý si môžete spolu s materiálmi zakúpiť za cenu 67 eur bez DPH a pozrieť si ho vtedy, keď vám to vyhovuje. S Balíkom podpory ŠTANDARD naň navyše získate zľavu 20 %, s balíkom PRÉMIUM ho máte len za polovicu. Veríme, že aj touto cestou vám pomôžeme detailnejšie sa oboznámiť s kurzarbeitom.

Ako získate novú verziu?

Novú verziu získate s platným Balíkom podpory. Ak vám vypršala platnosť Balíka podpory, obnovte si ho už teraz, jednoducho cez svoj KROS účet.

Obnoviť Balík podpory

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty