Menu

Neplaťte za malé chyby tou najvyššou cenou – stratou stavebnej zákazky

Stavebná firma by nemala bez náležitej kontroly odovzdať cenovú ponuku. Ak sú rozpočty rozsiahle, je časovo náročné kontrolovať položku po položke a neraz si určite poviete, že 24 hodín jednoducho nestačí na to, aby ste stihli urobiť všetko, čo potrebujete… Uľahčite si prácu automatickou kontrolou rozpočtu, s ktorou rýchlo identifikujete najčastejšie sa vyskytujúce problémy a vyvarujete sa zbytočným chybám.

Aj kvôli malej chybe sa dá vypadnúť z hry von už v prvom kole

Vyradenie z výberového konania a strata príležitosti zrealizovať novú zákazku vždy zamrzí. Váš čas, úsilie a energia idú do koša. O to viac to zabolí, ak nie je dôvodom nesplnenie požadovaných podmienok nastavených investorom, ale len malá chyba, nepozornosť či preklep?

Je tu však aj druhá možnosť – chybu spravíte a z hry nevypadnete, ba dokonca vyhráte! Chvíľková radosť vie pri realizácií priniesť smútok… Chyby, ktoré môžu v ponukovom rozpočte vzniknúť, vedia značne ovplyvniť výšku ceny stavebného diela. Zvýšené náklady oproti pôvodnej ponuke potom znáša stavebná firma a nie investor.

Roky skúsenosti vám nezaručia bezchybnosť

Aj rozpočtár s dlhoročnou praxou urobí občas chybu, veď ako sa hovorí – mýliť sa je ľudské. Nerobme ale zbytočné chyby a vyvarujme sa im už na začiatku tým, že si rozpočet priebežne kontrolujeme.

Vizuálna kontrola už nestačí. Tá vás síce upozorní napríklad na položky, ktorým ste nezadali jednotkovú cenu, ale čo ak ste zadali položke cenu a kvôli preklepu je stonásobne nižšia ako jej orientačná cena? Takáto chyba môže napáchať nemalé škody.

Od dnes to môže ísť hladko s automatickou kontrolou rozpočtu

CENKROS 4 vás v prehľadnej tabuľke upozorní na pravdepodobné chyby, prípadne na položky, ktoré by ste mali v rozpočte skontrolovať, ale aj na bezproblémové kategórie rozpočtu. Vďaka kontrole rozpočtu viete napríklad doplniť nulové množstvá či ceny, skontrolovať duplicity alebo koeficienty množstva, zaevidovať chýbajúci presun hmôt, použiť vytvorený výkaz výmer na potrebnej položke, porovnať položky s cenníkovou databázou a podobne.

Veľká stavba? Žiaden problém… Aj na to máme riešenie

Nemusíte tráviť množstvo času postupnou kontrolou jednotlivých objektov v rámci danej stavby. Funkcia Kontrola rozpočtu je dostupná aj v Prehľade stavby. Pomocou nej si skontrolujete položky celej stavby rýchlo a jednoducho na jednom mieste.

Ako na to? Pozrite si šikovný videonávod:

Stále zabúdate, že rozpočet treba skontrolovať?

Pred tlačou/exportom vás CENKROS 4 automaticky upozorní na túto skutočnosť a rozpočet si môžete dodatočne skontrolovať a vzniknuté chyby odstrániť.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty