Menu

Otcovská dovolenka v OLYMPE 

Otcovia sa môžu od novembra tešiť na novinku v podobe otcovskej dovolenky. Čo pre nich prinesie a aký vplyv to má na mzdový program? Všetko potrebné aj tentokrát nájdete vo verzii OLYMPU 22.80.

Otcovská dovolenka

Otcovská dovolenka prináša 2 týždne, počas ktorých môžu  otcovia poberať dávku materské súbežne s matkou. Dávka bude vyplácaná Sociálnou poisťovňou, a tak nezaťaží zamestnávateľov.

V OLYMPE od verzie 22.80 pribudne nová možnosť vyňatia z pracovného pomeru. Zamestnávateľovi z nej neplynú žiadne oznamovacie povinnosti do Sociálnej ani zdravotnej poisťovne.

Nová zložka mzdy

Vo verzii nájdete aj novú zložku mzdy 383 – náhrada odmeny z dohody platná od 11/2022. Zložka slúži na preplatenie najmenej 30 % odmeny v prípade, ak zamestnávateľ nedodrží dohodnutú lehotu na zrušenie práce, ktorá nesmie byť kratšia ako 24 hodín.

Nepretržité trvanie pracovného pomeru

Od novembra sa upravuje definícia nepretržitého trvania pracovného pomeru. Ten má vplyv na posudzovanie nárokov zamestnanca na dovolenku, príspevok na rekreáciu, športovú činnosť dieťaťa alebo nároku na lekára a sprievod. Ak nový pracovný pomer vznikne v najbližšom dni, prípadne medzi dňom skončenia predchádzajúceho pracovného pomeru a začiatkom nasledujúceho je víkend alebo sviatok, považuje sa takýto pracovný pomer za nepretržite trvajúci.

Ako získať novú verziu?

Verziu si môžete stiahnuť už 2. novembra s platným Balíkom podpory. Ak vám vypršala jeho platnosť, obnovte si ho už teraz cez svoj KROS účet.

Obnoviť Balík podpory

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty