Menu

Sezóna brigádnikov začína

Leto je za dverami a tak majú mnohí zamestnávatelia opäť na stole otázku koho a najmä ako zamestnať na letné terasy, kúpaliská či do detských táborov.
Možností pre zamestnávanie takzvaných sezónnych pracovníkov je hneď niekoľko. Ako dodržať potrebnú legislatívu, aká je minimálna mzda a aké sú ďalšie povinnosti?

Základom je dodržať legislatívu

Pre niekoho sú dohodári strašiakom, iní oceňujú flexibilitu, ktorú zamestnanie na dohodu prináša. Frekvencia ich zamestnávania sa zvyšuje najmä cez zimné a letné mesiace, keď sa naplno rozbieha prevádzka lyžiarskych stredísk, kúpalísk, terás, detských táborov a pod. Pozrime sa najčastejšie typy dohôd, ktoré môžete využiť.

Dohoda o pracovnej činnosti na výkon sezónnej práce

Ide o nový subtyp dohody o pracovnej činnosti, ktorá je platná od 1. 1. 2023. Tento typ dohody je možné uzatvoriť len na vymedzené druhy prác v poľnohospodárstve, potravinárstve, lesnom hospodárstve a cestovnom ruchu.
Rozsah tejto dohody môže byť maximálne 520 hodín za kalendárny rok u jedného zamestnávateľa. Viac o tomto type dohody sa dočítate tu.

Dohoda o brigádnickej práci študenta

Ako hovorí názov dohody, tento typ je možné použiť len pre brigádnika, ktorý má štatút študenta. Môže byť uzatvorená so žiakom strednej školy alebo študentom vysokej školy denného štúdia, ktorý nedovŕšil 26 rokov. Rozsah vykonaných prác môže byť v priemere maximálne 20 hodín týždenne za trvanie celej dohody.

Dohoda o vykonaní práce

Pri dohode o vykonaní práce je stanovený rozsah prác najviac 350 hodín v kalendárnom roku. Uzatvára sa na práce, ktoré sú vymedzené na konkrétnu pracovnú činnosť. Špecifikum pri dohode o vykonaní práce je, že môže byť uzatvorená na nepravidelný príjem, aj keď je uzatvorená na dlhšie časové obdobie ako 1 mesiac. Najdlhšie však na 12 mesiacov.

Dohoda o pracovnej činnosti

Posledným typom dohody je dohoda o pracovnej činnosti. Rozsah prác pri takejto dohode je najviac 10 hodín týždenne.

Nezabudnite na príplatky

Všetky dohody majú jedno spoločné a to povinnosť dodržania minimálnej hodinovej mzdy. Tá je pre tento rok v hodnote 4,023 eura za hodinu.
Netreba tiež zabudnúť, že dohodárom prináležia všetky povinné príplatky za prácu vo sviatok, sobotu, nedeľu či v nočnú prácu.

Zvládnite evidenciu jednoducho v OLYMPE

Pridanie dohody, sledovanie minimálnej mzdy či príplatkov. Nechajte všetky starosti na OLYMP. Ten za vás sleduje aktuálnu legislatívu a upozorní vás na prípadné nezrovnalosti. Stačí len nahrať zamestnanca, odoslať prihlášku a odhlášku do poisťovní, mesačné výkazy a najmä vygenerovať mzdu zamestnacovi. Podrobné tipy a povinnosti zamestnávateľa, ktoré má pri zamestnávaní dohodárov nájdete v našich webinároch, videonávodoch či v často kladených otázkach.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty