Menu

Diskusia v TA3: Rýchlejšiu výstavbu chce vláda odložiť

„Budeme mať jedno miesto, kde sú dostupné informácie, stavebník vie v rámci systému získať informácie o budúcej výstavbe, zohľadniť to vo svojom projekte a tým pádom sa skráti celý proces z 80 – 90 krokov na 10 – 20 krokov, ktoré bude potrebné vykonať.“

Aj o informačnom systéme URBION, ktorý prinesie nová stavebná legislatíva, rozprával náš garant stavebných riešení Milan Mrázek v relácii Ekonomika na TA3. Zaujíma vás, ako systém vzniká a aké zmeny stavebníkov od apríla 2024 čakajú? Aký dopad by mal odklad platnosti stavebného zákona?  Pozrite si celý rozhovor a dozviete sa aj to, ako bude po novom prebiehať proces schvaľovania stavebných povolení.

Vznikne 3D mapa Slovenska  

Aj tak možno opísať Digitálne dvojča Slovenska. Na príklade knižnice Milan Mrázek priblížil, ako to bude v praxi fungovať.  Jedna z kľúčových vlastností digitálneho Slovenska je, že začne vznikať klasifikovane. To znamená, že budeme vedieť, aké informácie sa zozbierali, kde sa nachádzajú a čo z nich vyčítame. Ako v knižnici, keď si vyberieme zvolenú knihu, prečítame si abstrakt a na základe neho vieme, aké informácie sa v nej dozvieme. Takto sa bude vytvárať mapa všetkého, čo sa nachádza na území SR.

Čo by znamenal odklad legislatívy?

Stavebný zákon potrebuje zmenu. Ide o komplexný problém. V KROSE zastávame prístup agilného riadenia zmien, teda zobrať veľký problém, rozdeliť ho na menšie a postupne ho riešiť, vyhodnocovať a posúvať sa ďalej. V prípade potreby sa vrátiť a kroky zmeniť. Toto by sa dalo aplikovať aj pri zavádzaní legislatívnych zmien.  Odklad nového zákona nás neposunie, naopak.

Do apríla 2024 bude naďalej platiť súčasná legislatíva. To znamená, že existujúce problémy, ako sú dlhé a komplikované procesy schvaľovania, nedostatočná elektronizácia a nedôslednosť rozhodovacích procesov, budú pretrvávať v prípade odkladu aj naďalej. Rovnako aj problematika čiernych stavieb a administratívna záťaž. Vytvárala by sa tak legislatívna neistota. V konečnom dôsledku to môže mať dopad aj na životnú úroveň a podnikateľské prostredie. Firmy budú brzdené byrokraciou, bude sa stavať menej. Čím rýchlejšie budeme stavať, tým rýchlejšie budeme získavať dane a napĺňať štátny rozpočet.

BIM už nie len budúcnosť

Virtuálne 3D modely stavieb využívajú firmy už dnes. Nie je to sci-fi. Zhruba 30 % projektov je modelovaných formou BIM. Toto percento by mohlo byť aj vyššie. V súčasnosti však zákon vyžaduje pre získanie stavebného povolenia odovzdávať projektovú dokumentáciu v papierovej forme. To neprispieva k využívaniu nových technológií a znamená skôr dvojitú prácu. Pozrite si reláciu zo záznamu a dozviete sa viac.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty