Menu

Dramatický rast cien v stavebníctve prináša nové riziká. Ako ich vidia odborníci z praxe?

Nedostatok materiálov spôsobený koronou a teraz aj vojnou na Ukrajine vyháňa ceny stavebných materiálov do šialených výšok. V stavebnom sektore sa do praxe dostávajú limity a kvóty na dodávky jednotlivých materiálov pre konečných odberateľov. Cena železa sa (okrem iného) vyšplhala do závratných výšok a je možné, že onedlho sa platnosť cenových ponúk v stavebníctve nebude udávať v dňoch ale v hodinách. Aj o týchto témach sme na online konferencii Stavebníctvo 2022: Nástup digitalizácie diskutovali s odborníkmi z praxe.

Rizikom pre investície sú dlhé dodacie lehoty

Zvyšovanie cien odborníci z praxe v súčasnej dobe nevnímajú až ako taký veľký problém, akým je nedostatok stavebných materiálov a dlhé dodacie lehoty. V stavebníctve, aj napriek nárastu cien, ešte nie je cítiť pokles investícií. Naopak súkromní investori sa snažia čerpať hypotéky so znesiteľnými úrokmi, a tak stavebníci vnímajú, že dopyt stále rastie.

“Dodávka materiálov je aj 20 týždňov. Ak si objednáte tehlu, tak dodanie je 5 mesiacov.”
Roman Laník

DEK Stavebniny

V súčasnosti sú veľkým problémom práve dlhé dodacie lehoty. Podľa slov Romana Laníka, riaditeľa DEK stavebnín, sú dnes obchodníci a stavebné firmy rukojemníkmi výrobcov. Keďže v praxi často dochádza k rušeniu dodávok zo strany výrobcov, ľahko sa stane, že kvôli nedodávke materiálu celá stavba stojí. „Keď si predstavíte, čo všetko s tým súvisí, že niekde stojí celá stavba bytovky, k tomu prestoje, náklady. Veľmi ťažká doba“. Roman Laník, DEK Stavebniny.

Predzásobenie nie je riešením pre každého

Podľa slov Romana Petra, projektového riaditeľa Reinoo, sa pri veľkých stavbách oplatí využiť prípadný prepad cien a podľa skladových možností nakúpiť časť materiálu aj dopredu. „Keďže sa bavíme o veľkých objemoch, máme stavby, kde si naskladníme materiál aj nejakých pár mesiacov vopred“. Ako však dodal, kapacitne ani finančne nie je možné nakúpiť si všetok materiál dopredu. Pri predobjednávkach a odhadoch vývoja cien by sa občas stavbárom hodila veštecká guľa.

„Na tento nárast cien vo veľkom doplatia aj štátne zákazky, zákazky financované cez eurofondy, kde sú podpísané ceny, ktoré dnes nie sú absolútne realizovateľné.“
Roman Petro

Reinoo

Databáza aktuálnych cien stavebných materiálov

Na to, ako je možné zachytiť turbulentné zmeny cien v databáze, sme sa pýtali Martina Simkovicha, riaditeľa CENEKONU. „Až dnes sme si uvedomili, aké to pred pandémiou bolo ľahké. Výrobcovia vydávali cenník raz, možno dvakrát ročne.“ Aj databáza cien stavebných materiálov CENEKON, tak bola vydávaná poväčšine dvakrát ročne. Našou cestou, ako teraz pomôcť stavbárom, je aktualizácia databázy v kratších intervaloch a vydávanie mimoriadnych verzií. Termín najnovšej aktualizácie je začiatok mája. Stavbári v nej nájdu zapracované zmeny v cenách platné k dátumu vydania verzie.

„Aj keď v minulosti dochádzalo k skokovým cenám, poväčšine išlo o jednu dve komodity, teraz to stúpa všetko.“
Martin Šimkovich

CENEKON

Online záznam z konferencie Stavebníctvo 2022

Druhý ročník online konferencie okrem diskusie k zvyšovaniu cien priniesol aj mnoho iných silných tém a lektorov. Hovorili sme o novom stavebnom zákone, digitalizácií, schvaľovaní a kontrole súpisu prác na diaľku, ako aj o ekologickom a udržateľnom stavebníctve. O svoje skúsenosti sa podelili odborníci z oblasti stavebníctva, machri zo sveta BIM a digitalizácie, ako aj úspešní podnikatelia praxe. Ak ste si ju nestihli pozrieť naživo, prinášame vám záznam celej konferencie.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty