Menu

Online nástroje na prácu (nielen) z domu

Potreba byť online sa v dnešných časoch ukázala ako akútnejšia než kedykoľvek predtým. Homeofficy praskajú vo švíkoch, domáce wifiny ledva stíhajú, príslušenstvo na domácich laptopoch vyžaduje zrazu viac pozornosti a všetci sa musíme rýchlo adaptovať na nový prístup k práci. Zmapovali sme preto terén a pripravili prehľad niekoľkých užitočných nástrojov, ktoré sú obľúbené na prácu online.

Disk Google

Ktože by nepoznal Disk od Google. Ide azda o najznámejší online nástroj nielen v našich končinách. Vhodný je na ukladanie a zdieľanie osobných dokumentov v cloude Google Drive, ale aj pre firemné využitie. Takmer každý, kto pracuje s počítačom, sa stretáva s balíkom programov Microsoft Office, ktorý s Diskom spolupracuje. Prechod do online verzie je preto veľmi jednoduchý a nevyžaduje žiadne extra zaškoľovanie či študovanie manuálov. Umožňuje vytváranie dokumentov, tabuliek, prezentácií a mnoho ďalšieho ako v klasickej desktopovej verzii MS Office.

SharePoint

Pochádza z dielne Microsoftu a umožňuje zdieľať a spravovať obsah s mnohými používateľmi. Je teda vhodný aj pre spoluprácu v rámci veľkej firmy. Na výber sú 3 plány, resp. možnosti SharePointu, pričom každá z nich zahŕňa aj službu cloudového úložiska OneDrive. Tretia možnosť obsahuje aj aplikácie balíka MS Office (napr. Outlook, Word, Excel, PowerPoint), a teda ak ovládate prácu s  Officom, bude pre vás jeho používanie relatívne jednoduché. Pre tímovú spoluprácu sú určite zaujímavé aj služby ako Skype, Teams či Yammer, ktoré sú v SharePointe tiež k dispozícii.

Google Drive, OneDrive a Dropbox

Pristavme sa chvíľu aj pri cloudových úložiskách. Existuje ich mnoho a jedným z najpoužívanejších je Google Drive. Jeho najväčšou výhodou je previazanosť s G-mailovým kontom, smartfónmi s Androidom, ale aj s už spomínaným Diskom Google. Najväčšou nevýhodou je zas fakt, že zdieľané súbory nemôžete ochrániť heslom. Obľúbený je i OneDrive, ktorý je perfektný na online zdieľanie a zálohovanie Office dokumentov. Na druhej strane však nie je možné verziovanie dokumentov. Za zmienku stojí aj Dropbox, ktorý sa veľmi jednoducho ovláda a umožňuje verziovanie súborov. Využijete ho však len vtedy, ak nemáte príliš veľký objem dát na zálohovanie. Viac informácií o cloude nájdete v článku Dostal sa vám už cloud pod kožu?

Nástroje pre komunikáciu

Aplikácií a platforiem na vzájomné dorozumievanie v online priestore je kvantum. Ak pracujete v užšom tíme a nepotrebujete zdieľať obrazovku, postačí vám napríklad Facebook Messenger, WhatsApp či Skype. Umožňujú písanie správ, posielanie fotografií, videí, súborov i telefonovanie a videohovory. Vhodné sú však skôr na súkromnú komunikáciu s rodinou či známymi. Pre firmy, ktoré potrebujú pokročilejšie funkcie na zdieľanie obrazovky či nahrávanie hovoru, existujú nástroje ako Teams alebo Slack. S oboma uvedenými máme v KROSE osobné skúsenosti, ale pri celofiremnom prechode na homeoffice sme si zvolili práve Teamsy. Osvedčili sa nám ako efektívny nástroj pre rýchlu komunikáciu. Dokážeme vďaka nim bez problémov riešiť úlohy, telefonovať, zdieľať si súbory, robiť online prezentácie, webináre a dokonca aj riešiť online backlog, stand-upy, plánovanie, demá a retrospektívu, keďže naša firma funguje v SCRUME. Podobných nástrojov, či už na komunikáciu alebo organizáciu práce, existuje veľa. Ak máte s niektorým vlastné skúsenosti, neváhajte nám ho odporučiť v komentároch pod blogom.

iKROS – prvý onlinový priekopník v KROSE

Už je to pár rokov, čo uzrel svetlo sveta náš iKROS na online fakturáciu. A darí sa mu naozaj výborne. Obľube sa teší najmä vďaka tomu, že fakturujete kedy chcete a odkiaľ chcete. Viete si napríklad predstaviť, že by ste aj svoje účtovníctvo, mzdy, rozpočty či celé riadenie podniku presunuli do onlinu? My veru áno, a preto usilovne makáme na prechode do online sveta aj pre naše ďalšie programy. Sme si vedomí, že nás ešte čaká dlhá cesta, avšak postupnými krôčikmi sa prepracujeme až do vysnívaného cieľa.

#skrosomdoma

iKROS ale nie je jediný, ktorý sa už teraz môže pýšiť tým, že funguje na webe. Aby ste v aktuálnej situácii mohli pracovať z pohodlia domova, zhrnuli sme pre vás všetky krosácke online riešenia na jedno miesto. Na svoje si prídu účtovníci, mzdári, stavbári aj podnikatelia. A nebojte sa, všetko bude fajn. Spolu to dáme ;).

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty