Menu

Čo môže zamestnávateľ povedať k vašej dovolenke?

Dlho som si myslela, že dovolenka je výlučne vecou zamestnanca a je len a len jeho vec, kedy a ako s ňou naloží. Sú firmy, v ktorých to tak naozaj je. No sú aj také, kde zamestnávateľ rozhoduje o čerpaní dovoleniek svojich zamestnancov. Čo všetko umožňuje zamestnávateľovi zákon?

Termín dovolenky vám môže naplánovať šéf

Podľa Zákonníka práce môže zamestnávateľ rozhodnúť, kedy si zamestnanci budú čerpať dovolenku. Pri schvaľovaní dovoleniek musí zamestnávateľ myslieť na plán dovoleniek a spolupracovať so zástupcami zamestnancov. Dovolenku by mal rozvrhnúť tak, aby si ju celú mohli zamestnanci vyčerpať do konca roka. Ak zamestnávateľ dovolenku schváli, musí to zamestnancovi oznámiť aspoň 14 dní pred dovolenkou.

A čo dovolenky „last minute“?

Všetko je vecou dohody. Ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú, 14-dňová lehota sa dodržať nemusí.

 

Celozávodná dovolenka

Často sa stáva, predovšetkým vo väčších firmách,  že zamestnávateľ určí celofiremnú dovolenku. Výhodou takéhoto čerpania je, že zamestnanci si vyčerpajú dovolenku v jednom termíne a po zvyšok leta sú všetci v práci. Nemusia sa posúvať termíny stretnutí alebo porád. Netreba riešiť dilemu, či sa informácie dostanú ku všetkým. Celozávodnú dovolenku môže zamestnávateľ nariadiť na maximálne 2 týždne. Výnimočne to môžu byť 3 týždne, ak ide o vážne dôvody (napr. stavebné firmy, ak v zime nemajú zákazky).

Chcete byť odborníkom na dovolenky? S nami nepotrebujete mapu. Vo videoškolení Priemer na dovolenku sa dozviete, kedy zamestnancovi vzniká nárok na dovolenku a ako mu čerpanie preplatiť.

 

Stop dovolenke?

Áno, presne tak. Na dovolenkovom lístku nie nadarmo vypisujeme, kde budeme dovolenku tráviť. Zamestnávateľ má totiž právo na to, aby nás z nej odvolal. Ide samozrejme o mimoriadne situácie. V tomto prípade by mal zamestnávateľ počítať s tým, že musí zamestnancovi zaplatiť náklady, ktoré súvisia s jeho prerušenou dovolenkou.

Dovolenka v inom období

Taktiež môže zamestnávateľ zmeniť dátum čerpania už schválenej dovolenky. Aj v tomto prípade musí zamestnancovi kompenzovať vzniknuté finančné rozdiely (napr. uhradiť storno poplatok za dovolenku).

Nový zamestnanec a letná dovolenka

To, že do vašej firmy nastúpi nový kolega počas roka, nie je určite nič nezvyčajné. Z pohľadu dovolenky, si zamestnanci často myslia, že si letnú dovolenku čerpať nemôžu, keďže ešte nemajú na ňu nárok. Ak je však predpoklad, že zamestnanec ostane vo firme a nárok na dovolenku mu vznikne, môže mu zamestnávateľ umožniť čerpanie dovolenky vopred.

Či už máte vo firme hromadné dovolenky alebo si dovolenku čerpáte po dňoch, želám vám, aby ste si oddýchli a nabrali dostatok síl do ďalšej práce.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty