Menu

Povinnosti zamestnanca a zamestnávateľa pri ePN

Pamätáte si ten pocit, keď ste sa s vysokou horúčkou, hrdlom v jednom ohni a neutíchajúcim kašľom horko-ťažko došuchtali k lekárovi? V delíriu ste len na pol ucha počuli, že vás veľkodušne vypíše a už ste si v duchu predstavovali, ako zaleziete doma pod perinu. V tom vám však do rúk vtisol papier s PN-kou, ktorý bolo treba fyzicky doručiť zamestnávateľovi. Áno, tomu, čo sídli na druhom konci mesta, či dokonca v úplne inom meste. Alebo ste možno boli na opačnej strane, v pozícii mzdára, ku ktorému sa vrútil kýchajúci a bacily šíriaci kolega a zamoril vám celú kanceláriu… Týmto časom však našťastie nadobro odzvonilo.

PN-ky už len elektronicky

Od 1. júna 2023 sa so zlomenou nohou a barlami už nemusíte trmácať do práce kvôli odovzdaniu potvrdenia o dočasnej pracovnej neschopnosti. Lekár vám ho musí vystaviť elektronicky. Táto povinnosť sa týka obvoďákov, nemocničných lekárov aj gynekológov. Ak krútite hlavou, či fakt s čerstvo vysekanou osmičkou a pozašívanými ústami musíte PN-ku riešiť s obvoďákom, máme pre vás dobrú správu. Od 1. januára 2024 vám bude môcť ePN vystaviť aj lekár – špecialista, či zubár.

Elektronicky nie je možné potvrdiť OČR-ku, nárok na tehotenské ani materské.

Povinnosti zamestnanca pri ePN

Ako sme už naznačili, zamestnancom odpadajú akékoľvek povinnosti s doručením PN-ky zamestnávateľovi. Rovnako mu tiež nemusíte preukazovať existenciu prekážky v práci. Túto oznamovaciu povinnosť za vás splní sociálka. Zamestnávateľa však bez zbytočného odkladu musíte informovať, že ste PN a nedostavíte sa do práce. Nemusíte podávať ani žiadosť o nemocenské. Považuje sa za ňu samotné vystavenie ePN. Nárok na náhradu príjmu a nemocenské máte samozrejme iba vtedy, ak ste v deň vzniku ePN nemocensky poistní a vzniká:

  • od 11. dňa PN, ak pracovný pomer trvá počas celej PN,  
  • dňom nasledujúcim po skončení poistenia, ak pracovný pomer skončil počas prvých 10 dní PN, 
  • prvým dňom PN, ak ste v ochrannej lehote.

Ak v deň vzniku PN nie ste nemocensky poistení a ani vám neplynie ochranná lehota, konanie o dávke sa nezačne. 

Máte viacero zamestnaní?

Pokiaľ máte v momente vystavenia ePN-ky uzatvorených viacero pracovnoprávnych vzťahov, lekár vyznačí tie, z ktorých môžete pracovať aj počas ePN. Ak máte vystavenú ePN pre viaceré poistné vzťahy u jedného zamestnávateľa, sociálka oznámi zamestnávateľovi údaje o ePN osobitne ku každému poistnému vzťahu.

Povinnosti zamestnávateľa pri ePN

Pokiaľ ste naopak v roli zamestnávateľa a hviezdite na mzdovom oddelení, čaká vás niekoľko povinností. Ak podľa predbežného dátumu skončenia ePN možno predpokladať, že zamestnancovi vznikne nárok na nemocenské, musíte sociálke oznámiť číslo účtu, na ktoré vyplácate zamestnancovi mzdu a dátum posledného dňa výkonu práce pred vznikom ePN. Nie je váš zamestnanec zrovna fanúšikom digitalizácie a vyplácate mu peniaze na ruku? V tomto prípade sociálke oznámite, že mzdu vyplácate v hotovosti. Na nahlásenie týchto údajov máte 3 dni od sprístupnenia informácie o vzniku ePN Sociálnou poisťovňou. Ak je ePN potvrdená z dôvodu pracovného úrazu alebo choroby z povolania, do 3 dní odo dňa zániku nároku na náhradu príjmu musíte na sociálku oznámiť aj dni, za ktoré zamestnancovi patrila náhrada príjmu pri práceneschopnosti. Ak vás Sociálna poisťovňa požiada o informáciu, či zamestnanec vykonáva prácu počas PN vystavenej na iného zamestnávateľa, ste povinní jej ju poskytnúť.  

Papierová vs. elektronická PN

Pri PN-ke vystavenej v papierovej forme musíte sociálke zaslať viaceré časti Potvrdenia o dočasnej PN. Druhý diel tlačiva – žiadosť o nemocenské, odovzdávate len ak PN trvá viac ako 10 dní. Lehota na zaslanie je do 3 dní, a to po 10-tom dni trvania dočasnej PN zamestnanca. Štvrtý diel potvrdenia slúži na hlásenie skončenia PN. Pred odoslaním do poisťovne ho musíte potvrdiť a odovzdať do 3 dní od skončenia PN, ak PN trvala viac ako 10 dní (túto povinnosť má samotný poistenec, spravidla to však za zamestnanca robí zamestnávateľ). Ak PN trvá viac ako 10 dní a prechádza z jedného mesiaca do ďalšieho mesiaca, odovzdáte Sociálnej poisťovni aj Potvrdenie o trvaní dočasnej PN. Tieto povinnosti vám pri ePN odpadajú.  

Tip: Podrobnejšie tému ePN-iek rozoberáme aj v časopise KROS NEWS. Po zakúpení nájdete všetky čísla v archíve vo svojom KROS účte.

Mzdy v OLYMPE

Hľadáte softvérového parťáka na mzdy a personalistiku? Zverte ich OLYMPU. Hravo zvládne výpočet miezd zamestnancov, odmien dohodárov, štatutárov aj spoločníkov. Ponúka množstvo užitočných funkcií, ktoré urobia kopec roboty za vás. A veríme, že čoskoro vám to zasa o niečo zjednoduší aj s ePN-kami. Aktuálne pracujeme na vytvorení prepojenia s eSlužbami Sociálnej poisťovne, ktoré vám uľahčí oznamovacie povinnosti súvisiace s ePN.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty