Menu

Umelá inteligencia (nielen) pre podnikanie, časť 8: 5 rozdielov medzi človekom a robotom, pri ktorých má navrch robot

Autor článku

Autor článku

Martin Spano je slovenský počítačový vedec, spisovateľ, futurista a popularizátor informatiky, programovania a umelej inteligencie. Prednáša na technologických konferenciách a zapája sa aktívne do verejnej diskusie o umelej inteligencii. V sérii svojich blogových článkov nás uvedie do sveta umelej inteligencie a jej potenciálu vo svete podnikania a účtovníctva.

Príbeh Garryho Kasparova

13. apríla 1963 sa v sovietskom Baku, v súčasnom Azerbajdžane, narodilo dieťa s menom Garik Kimovich Weinstein. Už v ranom veku sledoval, ako jeho blízki riešili šachovú hádanku v novinách a navrhol geniálne riešenie. Jeho príbuzní spozorovali jeho obrovský prirodzený talent pre hru. V roku 1978 ho organizátori pamätného šachového turnaja v Minsku pozvali k účasti na divokú kartu. Nečakane vyhral. O sedem rokov neskôr sa stal majstrom sveta, keď zvíťazil nad svojim súperom Anatolim Karpovom. Odvtedy bol takmer neporaziteľný. Až do roku 1997. V tomto roku Garryho Kasparova, meno, ktoré používal od dvanástich rokov, považovali mnohí za najlepšieho šachistu všetkých čias. Hovorilo sa, že ak niekto porazí
tohto šachového umelca, nebude to človek. V máji 1997 sa v New Yorku uskutočnil jeden z najsledovanejších šachových zápasov všetkých čias. Garry Kasparov na jednej strane, Deep Blue, superpočítač vytvorený spoločnosťou IBM, na strane druhej. O rok skôr vyhral Garry Kasparov. Tentokrát to bolo opäť veľmi tesné. Tak tesné, ako to len išlo. Deep Blue vyhral 3 ½ –2 ½. Po prvýkrát počítač porazil úradujúceho šachového veľmajstra.

V predošlej časti seriálu som vymenoval päť príkladov, kedy má človek nad robotom navrch. Dnes to otočíme a povieme si, čo zvláda pre zmenu lepšie umelá inteligencia.

  1. Umelá inteligencia hrá lepšie počítačové hry

Ako rozpráva príbeh, umelá inteligencia nás už niekoľko rokov poráža v počítačových hrách. Začalo to piškvorkami v polovici 20. storočia a pokračovalo ďalšími jednoduchšími hrami. V 90. rokoch výpočtová sila došla tak ďaleko, že počítač porazil šachového veľmajstra v šachu. Vrchol však prišiel až v roku 2016 a 2017, kedy umelá inteligencia od Google porazila najprv juhokórejského a neskôr aj čínskeho veľmajstra v hre Go. Na rozdiel do šachu, kde sa dá ďalší ťah „vypočítať“, v Go je na výhru treba sofistikovanejších metód, pretože počet možných ťahov je rádovo väčší ako atómov vo viditeľnom vesmíre.

  1. Umelá inteligencia vyhodnocuje zdravotné snímky presnejšie

Vďaka pokrokom v počítačovom videní a neurónových sieťach sú v súčasnosti systémy na detekciu patogénneho tkaniva už presnejšie ako ľudia. Predstavte si budúcnosť, keď si namierite smartphone na znamienko a on vám povie, či s tým máte ísť k doktorovi alebo si nemusíte robiť starosti.

  1. Umelá inteligencia dokáže lepšie spracovať veľké množstvo dát

Koľko ľudských životov by vám trvalo prečítať všetky knihy sveta? Umelá inteligencia to dokáže za niekoľko dní, ak sú v digitalizovanej podobe. Následne môžeme v týchto knihách bleskovo hľadať či tvoriť analýzy. A knihy sú iba príklad, predstavte si niečo také na aplikované na zákony. Každý z nás by mohol mať svojho osobného „právnika prvého kontaktu“.

  1. Roboty vedia pracovať v nebezpečných prostrediach

Roboty pomáhajú už v súčasnosti pri dezinfekcii oblastí nakazených nebezpečnými baktériami či vírusom, ktorým by sa človek mal vyhýbať. Dokážu triediť odpad na odpadiskách, kde je pre človeka veľké nebezpečenstvo zranenia či dokonca smrti. V budúcnosti ich ľudstvo bude môcť vyslať ako inteligentné sondy na prieskum vesmíru, keďže ich „telo“, na rozdiel od nášho, vo vesmíre nedegeneruje a nemá ani problém s nebezpečným vesmírnych žiarením.

  1. Umelá inteligencia vás pozná lepšie ako vaša manželka

Podľa jednej štúdie stačí niekoľko desiatok „páči sa“, aby o vás software, ktorý tieto „likes“ spracováva, poznal lepšie ako vaši priatelia. Pri niekoľkých stovkách „páči sa“ vás už tento software z psychologického hľadiska pozná lepšie ako vaša manželka či partnerka. Na základe toho si potom vytvorí o vás profil, ktorý sa dá marketingovo veľmi dobre speňažiť. Určite ste sa viackrát začudovali, že ste zamýšľali niečo kúpiť, keď vám to zrazu „vybehlo“ ako reklama na internete. Nie sú to čary, to iba „odporúčacie systémy“ založené na umelej inteligencii veľmi dobre konajú svoju prácu.

 

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty