Menu

Úspešní podnikatelia: FARMAK SLOVAKIA – 1. časť

S výhercami súťaže Odporuč iKROS sme pripravili sériu článkov o ich podnikaní, ktorú môžete sledovať v nadchádzajúcich týždňoch. Dnes začneme rozhovorom s Marekom Novákom, prokuristom spoločnosti FARMAK SLOVAKIA, výhercom 3. miesta.

Na Slovensku podnikáte od roku 1997, povedzte nám niečo o Vašej firme.

FARMAK SLOVAKIA je dcérska firma našej rodinnej firmy, ktorá má sídlo v Českej republike, v Olomouci. FARMAK, česká firma, sa zaoberá výrobou účinných látok a chemických špecialít do liekov, teda nekompletizuje lieky, ale pre ďalších výrobcov vyrába účinné látky prípade chemické špeciality na zákazku. Má ešte viaceré divízie: Univit robí vitamínové doplnky a liečivá pre zvieratá; FARMAK MORAVIA vyrába čistiace a dezinfekčné prostriedky pre nemocnice. Naša spoločnosť, teda FARMAK SLOVAKIA, bola založená ako dcérska spoločnosť a mala laboratórium na Prírodovedeckej fakulte, kde sa vyrábalo zákazkovo podľa potreby. Ale teraz vo veľkom renovujeme v Českej republike areál továrne…

Takže ste presunuli výrobu tam?

Áno, momentálne výroba u nás neprebieha. My sme boli niekoľko rokov v takom „hybernačnom režime“, ale teraz chceme rozbehnúť niečo nové. Zatiaľ sme v prechodnom štádiu, ešte riešime s úradmi viaceré povolenia pre vitamínové doplnky a liečivá pre zvieratá, ktoré chceme rozšíriť na Slovensko. Ide o finálne produkty značky Univit. FARMAK aj Univit sú firmy s veľmi dlhou tradíciou ešte z dôb socializmu, ktoré sa podarilo českým vlastníkom udržať aj v nových trhových podmienkach a orientovať ich na export.

 Ako sa Vám začínalo na Slovensku?

Môžem hovoriť len tlmočene zo skúseností môjho otca. Ako českého občana ho iritovalo, že po rozdelení Česko-Slovenska sa na neho prihliadalo ako na cudzinca a musel prejsť všetkými tými kontrolami, keď chcel založiť pobočku na Slovensku. Takže to bolo také zložitejšie a na to nadával. Inak, a to hovorím aj z terajších mojich skúseností, kontinuálne od 90-tych rokov, sa podnikateľské prostredie zhoršuje, v tom zmysle, že je stále viac regulácií, stále viac rôznych materiálov a od úradov stále viac vypĺňaní… Takže teraz je to horšie, kedysi to bolo menej regulované, po zmene režimu také divokejšie. V niečom to bolo lepšie, v niečom to malo svoje odvrátené stránky, samozrejme. Flexibilita s našimi úradmi je náročnejšia. Teraz trošku vkladám nádeje do elektronizácie verejnej správy, snažím sa využívať všetky novinky: mám občiansky preukaz s čipom a či už za firmu alebo svoju osobnú agendu sa snažím čo najviac riešiť elektronicky.

Keby ste mohli niečo zlepšiť na podnikaní na Slovensku, čo by to bolo?

Malé a stredné firmy, ktoré by mali byť takým ťahúňom zdravej ekonomiky, tak tie by mali cítiť takú prirodzenú podporu od štátu, aby necítili, že musia živoriť. Štát ich buzeruje na každom kroku a na druhej strane dáva miliónové, desaťmiliónové, stomiliónové dotácie zahraničným investorom, pre ktorých sme často v podstate prechodná zastávka. Takže podpora domácich talentovaných podnikateľov, ktorí prinášajú nejakú pridanú hodnotu a v podstate venujú sa tomu, čo ich baví a čo ich napĺňa a sú schopní to pretaviť na fungujúci a udržateľný biznis.

Pokračovanie rozhovoru si môžete prečítať opäť zajtra.

Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty