Menu

Výhody digitalizácie účtovníctva  

Žijeme v dobe, kde umelú inteligenciu a digitalizáciu využívame skoro na všetko. Každý jeden z nás digitalizuje bez toho, aby si túto činnosť vôbec uvedomil. Nakupujete na internete a platíte za tovar pomocou internetbankingu? Už digitalizujete. Chatujete na Finančnej správe s Taxanou? Digitalizujete. Prestali ste kresliť ,,Tečka“, ale účtujete doklady v počítači? Taktiež digitalizujete. Dnes žijeme rýchlu dobu, a preto je potrebné zbaviť sa zbytočnej administrácie a venovať sa veciam, ktoré majú pre vás a vaše podnikanie skutočne zmysel.

Digitalizácia má svojich nadšencov, ale aj svojich ,,hejterov“

Aj keď sa to nezdá, skutočne je s nami digitalizácia dlhšiu dobu, ako si myslíme. Napriek tomu to viacerí vnímame ako novú vec v IT svete alebo svete účtovníctva. Máme medzi sebou nadšencov, ktorí kričia – konečne je to tu, dočkali sme sa. Ale taktiež máme medzi sebou ľudí, ktorí majú z tejto zmeny obavy. To je, samozrejme, prirodzené a je to v poriadku. Z každej novej zmeny máme obavy, ale ako aj minca má dve strany, rovnako je to pri digitalizácií účtovníctva.

Prečo digitalizovať ?

Hlavným cieľom digitalizácie je minimalizovať manuálne prepisovanie dokladov. V dnešnom modernom svete je možné využiť umelú inteligenciu na vyťažovanie dát a so správnym softvérom dokážete hromadne rozúčtovať opakujúce sa faktúry. Samozrejme, vyťažovanie dát nemusí prebehnúť vždy v 100 % kvalite. Napriek tomu to má veľký zmysel, pretože umelá inteligencia sa pravidelne zdokonaľuje a učí sa rýchlejšie ako človek. Tak, ako sa môže pomýliť umelá inteligencia tým, že nevyťaží údaj, pomýli sa aj človek pri prepise dát. Všetci sme ľudia a jednoducho môže sa to udiať.
Okrem tohto digitalizácia zabezpečí koniec všetkým zakladačom a zbytočným papierovačkám, ktoré sa na nás hromadia z každej strany. Medzi top funkcie digitalizácie patrí ešte výmena dokladov a spracovanie bankových transakcií. Predstavte si, ako vám klient priebežne počas mesiaca posiela doklady. Sami si dokážete rozvrhnúť čas a odbúrať tak stres pred DPH. Už viac sa nemusí stávať situácia, že vám dvadsiateho váš klient zaklope na dvere, donesie krabicu plnú dokladov a vy neviete čo skôr.
Taktiež vám import platobných brán a prevodných príkazov výrazne pomôžu efektívnejšie pracovať, hlavne ak podnikáte na webe. Podnikatelia prevádzkujúci e-shop viac-menej pri tom kvante faktúr a úhrad ani nemajú na výber. Ak sa nechcú zahltiť dokladmi, musia digitalizovať.

Dajme si, ale dole ružové okuliare

Digitalizácia, ako taká prináša neskutočné množstvo výhod, ale samozrejme, prechod na digitalizáciu je spočiatku náročný. V prvom rade je potrebné naučiť svojich klientov, aby doklady zasielali elektronicky a možno ideálne aj sporadicky, nie len na konci mesiaca. Ale keď sa chce, všetko sa dá! Predsa len je to otázka času, kedy to bude možno bežná povinnosť podnikateľa. V praxi vidíme, že aj štát sa snaží digitalizovať, o čom nás presvedčil projekt ekasa, prípadne potencionálny projekt efaktúra. Pred pár rokmi sme si nevedeli predstaviť odosielať mesačne výkazy na Finančnú správu elektronicky. Dnes je to už nemožné a predstava nosiť ich osobne na daňový úrad je priam hrozivá. Veríme tomu, že kým naskočíme na rozbehnutý vlak digitalizácie, zaberie nám to kúsok energie a času. Ale v konečnom dôsledku to určite bude stáť zato!
Zdieľať
Súvisiace témy k článku
KROS
O nás
Blog
Kontakty